کارآفرینی و انواع آن

دسته بندی :دُرسا, کارآفرینی و کسب و کار ۴ آذر ۱۴۰۱ coaching-1 75
کارآفرینی و انواع آن

کارآفرینی و انواع آن

کارآفرینی چیست؟

کلمه Entrepreneur که در زبان فارسی به کارآفرین ترجمه شده، اصالتاً یک کلمه فرانسوی است که اولین بار در سال 1723 میلادی برای توصیف فردی که با پذیرفتن ریسک اقتصادی و با امید به سودآوری، یک کسب‌وکار را راه‌اندازی و مدیریت می‌کند وارد واژه‌نامه‌های فرانسوی شد. با این تعریف از کارآفرین، کارآفرینی فرآیند اقداماتی است که یک کارآفرین به‌عنوان شخصی که همیشه به دنبال ایده‌های تازه است، به آن‌ها متوسل می‌شود تا با پذیرفتن ریسک و تردیدهای ذاتی موجود در هر اقدام جدید، از آن ایده‌ها فرصت‌های تازه خلق کند. کارآفرینی در حقیقت شروع کاری تازه با در نظر گرفتن همه جوانب آن چه خوب و چه بد و تلاش برای رسیدن به هدف است.

کارآفرینی چه ویژگی‌هایی دارد؟

ویژگی‌های خاصی که کارآفرینی را از اقدامات مشابه با آن متمایز می‌کند عبارت‌اند از:

1. کارآفرینی یک فعالیت اقتصادی و پویا است

کارآفرینی یک فعالیت اقتصادی است، زیرا با نیت ارزش‌آفرینی و کسب سود مالی و از طریق استفاده بهینه از منابع محدود، یک کسب‌وکار جدید راه‌اندازی و مدیریت می‌شود. به‌علاوه، ازآنجایی‌که این ارزش‌آفرینی در میان فضای ناامن کسب‌وکار باید به‌طور مستمر ادامه پیدا کند، لذا کارآفرینی به‌هیچ‌عنوان فضای یکنواختی ندارد؛ بلکه پویا و پرتکاپو است. همین پویایی تاثیر بسیار زیادی در روبرو شدن با چالش های جدید و ابداع ایده های نو برای روبرو شدن با این چالش ها دارد.

2. کارآفرینی همزاد نوآوری است

کارآفرینی مستلزم جستجوی مستمر برای یافتن ایده‌های تازه است. اساساً لازمه بقای کارآفرین، ارزیابی مستمر روندها و اقدامات فعلی با هدف بهینه‌سازی و استفاده از سیستم‌های نوینی است که باعث پیشبرد هرچه بهتر اهداف کسب‌وکار می‌شوند. به‌عبارت‌دیگر، کارآفرینی نیازمند تلاش مستمر در جهت بهبود و بهینه‌سازی است و این تلاش بدون خلاقیت و نوآوری ره به‌جایی نخواهد برد. تنها راه موثر برای پیشگیری از رکود و به عقب برگشتن نوآوری است.

3. کارآفرینی به پتانسیل سودآوری وابسته است

منظور از پتانسیل سودآوری، احتمال بازگشت سرمایه یا کسب درآمد ناشی از اقدام مخاطره‌آمیز کارآفرین در جهت تبدیل یک ایده جدید به یک کسب‌وکار واقعی است. ایده‌های کارآفرین در غیاب پتانسیل سودآوری فقط در حد نظریه باقی خواهد ماند. در حقیقت کسب سود از یک ایده، زمینه را برای رشد ایده های دیگر و سودآوری بیشتر فراهم می کند.

طبقه‌بندی کلی کارآفرینی:

در طبقه‌بندی کلی، کارآفرینی به ۲ نوع کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME) و کسب و کارهای اقتصادی نوآوری محور (IDE) تقسیم می‌شود که در ادامه مطلب با هر یک بیشتر آشنا خواهیم شد.

۱-کسب و کارهای کوچک و متوسط

معمولا کسب و کارهای کوچک و متوسط یا SME، توسط یک شخص راه‌اندازی می‌شوند و در طول زمان ممکن است به کسب و کار متوسطی تبدیل شود. تعداد موقعیت‌های شغلی و مقدار فروش این کسب و کارها با منبع مالی آن‌ها رابطه مستقیم دارد. کسب و کارهای SME معمولا در یک منطقه ثابت هستند و به مناطق دیگر نمی‌توانند منتقل شوند. برای تاسیس کسب و کارهای کوچک و متوسط نیازی به سرمایه زیاد نیست و در زمان کوتاهی بازدهی مالی خواهند داشت.

۲-کسب و کارهای اقتصادی نوآوری محور

همانطور که از نام آن پیدا است، این کسب و کارها بر نوآوری مبتنی هستند. در کسب و کارهای IDE ریسک بیشتری وجود دارد و به بازارهای محلی محدود نمی‌شوند؛ زیرا به دنبال کسب جایگاه در بازارهای منطقه‌ای و بین‌المللی هستند. این کسب و کارها معمولا توسط گروهی از بنیان‌گذاران ایجاد می‌شوند و در زمینه‌های تکنولوژی و ایده‌های نو به شکلی رقابتی فعالیت می‌کنند. روند کار این کسب و کارها در ابتدا به کندی

 

جریان دارد و ممکن است در مدت کوتاهی پس از تاسیس، ضررهای مالی به دنبال داشته باشد؛ اما بعد از مدتی شروع به رشد خواهند کرد.

انواع کارآفرینی

کارآفرینی انواع مختلفی دارد که در ادامه مطلب قصد داریم به آن اشاره کنیم.

  1. کارآفرینی مستقل
  2. کارآفرینی سازمانی
  3. کارآفرینی اجتماعی
  4. کارآفرینی فرهنگی

کارآفرینی مستقل

یکی از انواع کارآفرینی، کارآفرینی مستقل است که می‌تواند به صورت فردی یا گروهی انجام شود. هدف این کارآفرینی تشخیص و بررسی نیازهای جامعه و به دنبال آن ایجاد کسب و کارهای نوین برای پاسخگویی به این نیازها است. معمولا این نوع از کسب و کارها ریسک بالایی را متحمل می‌شوند. در این نوع، کارآفرینان از حمایت شخص یا ارگانی برخوردار نیستند و به شکلی مستقل در جهت منافع شخصی تلاش می‌کنند.

کارآفرینی سازمانی

یکی دیگر از انواع کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی است که در شرکت‌ها و سازمان‌ها با تغییر نیاز بازار و جامعه با هدف رشد سازمان و افزایش سهم بازار انجام می‌شود. بنابراین مدیران، برای ارائه محصولات و خدمات جدید از افراد داخل سازمان استفاده می‌کنند. در واقع می‌توان گفت که روحیه کارآفرینی در تمام اعضای سازمان وجود دارد. در این نوع کارآفرینی، بازاریابی اهمیت بسیار ویژه‌ای دارد اما در کارآفرینی مستقل این اهمیت بسیار کم‌رنگ‌ تر است

کارآفرینی اجتماعی

در کارآفرینی اجتماعی، کارآفرینان از طریق ایجاد استارتاپ و یا کمک گرفتن از سایر کارآفرینی‌ها در زمینه حل مشکلات اجتماعی، فرهنگی و محیطی به دنبال ایجاد راهکارها و اجرای آن هستند. هدف این نوع کارآفرینی معمولا کسب درآمد نیست و حتی اگر درآمدی هم وجود داشته باشد، در جهت اهداف آن هزینه خواهد شد. این نوع کارآفرینی معمولا توسط افراد خیّر و نیکوکار برای کاهش آسیب‌ها و معضلات اجتماعی انجام می‌شود.

کارآفرینی فرهنگی

کارآفرینی فرهنگی یکی دیگر از انواع کارآفرینی است که معمولا توسط افراد هنری شکل گرفته و هدف آن رشد و توسعه فرهنگ و هنر و آفرینش ارزش‌های فرهنگی است. حال ممکن است این ارزش‌ها جنبه مادی یا جنبه معنوی داشته باشند. این نوع کارآفرینی نیاز به شناخت محیط و آگاهی از شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور دارد.

حرف آخر
کارآفرینی به‌عنوان یک فرآیند مملو از ریسک که بر ابتکار، توانمندی و علاقه کارآفرین تکیه دارد باعث رشد کارآفرین و جامعه می‌شود. طبیعتاً با توجه به ریسکی که ذاتاً با کارآفرینی همراه است با قدم گذاشتن در این مسیر نباید انتظار داشته باشید که همه‌چیز به خوبی و به بهترین شکل ممکن به‌پیش برود. مشکلاتی مانند افزایش تورم به صورت ناگهانی، عدم انجام کارمندان به تعهداتشان، شکست ایده های جدید و … نباید کارآفرینان را از ادامه راه منصرف نماید.
 بااین‌وجود، با توجه به آنچه که در این مطلب ذکر شد و با مطالعه و کسب آگاهی بیشتر، در کنار علاقه و ایمانی که به کار خود دارید، در نهایت می‌توانید میوه زحمات خود را بچشید. به‌علاوه، حتی در صورت شکست یک درس تازه خواهید گرفت که از آن می‌توانید برای ساختن پلی به سمت پیروزی بهره‌برداری کنید. پس همین امروز به عنوان یک کارآفرین فعالیت خود را آغاز و با قدرت با همه چالش ها مواجه شوید.
تهیه و تنظیم: آکادمی دُر دانش
coaching-1

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
chat
0