کارآفرینی و انواع آن

کارآفرینی و انواع آن
کارآفرینی چیست؟
کارآفرینی چه ویژگیهایی دارد؟
1. کارآفرینی یک فعالیت اقتصادی و پویا است
2. کارآفرینی همزاد نوآوری است
3. کارآفرینی به پتانسیل سودآوری وابسته است
طبقهبندی کلی کارآفرینی:
در طبقهبندی کلی، کارآفرینی به ۲ نوع کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME) و کسب و کارهای اقتصادی نوآوری محور (IDE) تقسیم میشود که در ادامه مطلب با هر یک بیشتر آشنا خواهیم شد.
۱-کسب و کارهای کوچک و متوسط
معمولا کسب و کارهای کوچک و متوسط یا SME، توسط یک شخص راهاندازی میشوند و در طول زمان ممکن است به کسب و کار متوسطی تبدیل شود. تعداد موقعیتهای شغلی و مقدار فروش این کسب و کارها با منبع مالی آنها رابطه مستقیم دارد. کسب و کارهای SME معمولا در یک منطقه ثابت هستند و به مناطق دیگر نمیتوانند منتقل شوند. برای تاسیس کسب و کارهای کوچک و متوسط نیازی به سرمایه زیاد نیست و در زمان کوتاهی بازدهی مالی خواهند داشت.
۲-کسب و کارهای اقتصادی نوآوری محور
همانطور که از نام آن پیدا است، این کسب و کارها بر نوآوری مبتنی هستند. در کسب و کارهای IDE ریسک بیشتری وجود دارد و به بازارهای محلی محدود نمیشوند؛ زیرا به دنبال کسب جایگاه در بازارهای منطقهای و بینالمللی هستند. این کسب و کارها معمولا توسط گروهی از بنیانگذاران ایجاد میشوند و در زمینههای تکنولوژی و ایدههای نو به شکلی رقابتی فعالیت میکنند. روند کار این کسب و کارها در ابتدا به کندی
جریان دارد و ممکن است در مدت کوتاهی پس از تاسیس، ضررهای مالی به دنبال داشته باشد؛ اما بعد از مدتی شروع به رشد خواهند کرد.
انواع کارآفرینی
کارآفرینی انواع مختلفی دارد که در ادامه مطلب قصد داریم به آن اشاره کنیم.
- کارآفرینی مستقل
- کارآفرینی سازمانی
- کارآفرینی اجتماعی
- کارآفرینی فرهنگی
کارآفرینی مستقل
یکی از انواع کارآفرینی، کارآفرینی مستقل است که میتواند به صورت فردی یا گروهی انجام شود. هدف این کارآفرینی تشخیص و بررسی نیازهای جامعه و به دنبال آن ایجاد کسب و کارهای نوین برای پاسخگویی به این نیازها است. معمولا این نوع از کسب و کارها ریسک بالایی را متحمل میشوند. در این نوع، کارآفرینان از حمایت شخص یا ارگانی برخوردار نیستند و به شکلی مستقل در جهت منافع شخصی تلاش میکنند.
کارآفرینی سازمانی
یکی دیگر از انواع کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی است که در شرکتها و سازمانها با تغییر نیاز بازار و جامعه با هدف رشد سازمان و افزایش سهم بازار انجام میشود. بنابراین مدیران، برای ارائه محصولات و خدمات جدید از افراد داخل سازمان استفاده میکنند. در واقع میتوان گفت که روحیه کارآفرینی در تمام اعضای سازمان وجود دارد. در این نوع کارآفرینی، بازاریابی اهمیت بسیار ویژهای دارد اما در کارآفرینی مستقل این اهمیت بسیار کمرنگ تر است
کارآفرینی اجتماعی
در کارآفرینی اجتماعی، کارآفرینان از طریق ایجاد استارتاپ و یا کمک گرفتن از سایر کارآفرینیها در زمینه حل مشکلات اجتماعی، فرهنگی و محیطی به دنبال ایجاد راهکارها و اجرای آن هستند. هدف این نوع کارآفرینی معمولا کسب درآمد نیست و حتی اگر درآمدی هم وجود داشته باشد، در جهت اهداف آن هزینه خواهد شد. این نوع کارآفرینی معمولا توسط افراد خیّر و نیکوکار برای کاهش آسیبها و معضلات اجتماعی انجام میشود.
کارآفرینی فرهنگی
کارآفرینی فرهنگی یکی دیگر از انواع کارآفرینی است که معمولا توسط افراد هنری شکل گرفته و هدف آن رشد و توسعه فرهنگ و هنر و آفرینش ارزشهای فرهنگی است. حال ممکن است این ارزشها جنبه مادی یا جنبه معنوی داشته باشند. این نوع کارآفرینی نیاز به شناخت محیط و آگاهی از شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور دارد.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت