چرا داشتن نظم در زندگی الزامی است؟

چرا داشتن نظم در زندگی الزامی است؟
نظم چیست
دیسیپلین یا انضباط و نظم داشتن یعنی پیوستگی و سامان داشتن. در واقع وقتی که ما در حال صحبت از نظم در زندگی هستیم، منظور این است که تعدادی از کارها به صورت زنجیر وار و پیوسته و مرتب انجام شوند. در هر حوزهای که تصور کنید نظم عامل ایجاد پیوستگی و تناسب میان اجزای مختلف آن حوزه است. اگر نظم و انضباط وجود نداشته باشد بدون شک شما نمی توانید برنامه های خود را آن گونه که مد نظر دارید به سمت جلو هدایت کنید. زیرا باید یک نظمی وجود داشته باشد که به برنامههای شما جهت و مفهوم مناسبی بدهد.
فواید نظم
اینکه چرا باید نظم داشته باشیم به این دلیل است که بدون داشتن نظم، شما نمیتوانید به موفقیت دست پیدا کنید. می توان این طور گفت که شاهرگ حیاتی موفقیت، داشتن نظم ذهنی و رفتاری است.یک مثال نظم برای شما میزنم. فرض کنید شما تصمیم دارید در یک مسابقه مقام اول را کسب کنید و قهرمان شوید. آیا اگر مدیریت نظم نداشته باشید و بدون تمرینات منظم و مستمری که از قبل انجام داده باشید، این کار ممکن است؟ بدون شک خیر! بنابراین می توانیم به این نتیجه برسیم تا زمانی که در امری نظم و مداومت وجود نداشته باشد، نمی توانیم توقع نتایج خوبی را داشته باشیم.
نظم و 3 مولفه اصلی
زمانی که صحبت از نظم می شود، 3 مولفه اساسی و مهم باید مد نظر قرار بگیرد که مفهوم نظم به طور کامل پیاده شود.
1. هدف
خب اصلاً شما به چه دلیل باید نظم داشته باشید؟ یا به عبارت ساده تر “نظم داشته باشیم که چی بشه؟”
نظم به زندگی شما مفهوم میدهد. اگر هدفی وجود نداشته باشد قطعاً منظم انجام دادن کارها و رعایت نظم و اصول مربوط به آن هیچ مفهومی نخواهد داشت. بنابراین زمانی که صحبت از نظم میشود، باید در پی آن هدفی نیز وجود داشته باشد. در غیر این صورت دلیلی وجود ندارد برای اینکه فرد به قاعده نظم وترتیب پایبند باشد!
2. برنامه ریزی
در کنار نظم ، شما باید به موضوع برنامهریزی نیز توجه ویژه ای داشته باشید. بدون شک نظم گرفتن بدون داشتن برنامه ریزی مشخص قابل اجرا نخواهد بود. اگر قرار است منظم باشید، باید بدانید که نیازمند است که به یک برنامه ریزی پایبند و متعهد باشید. در غیر این صورت نمی توانید به معنای واقعی نظم را در اصول زندگی خود پیاده سازی کنید.
زمانی که قرار است شما تبدیل به فردی منظم شوید و به هدفی که مدنظرتان است ، دست پیدا کنید، بدون شک باید یک برنامه ریزی دقیق برای مدیریت نظم خود برای رسیدن به آن هدف طراحی کرده باشید و این برنامه ریزی را طبق اصول به صورت کاملاً منظم پیگیری کنید
3. رهبری و مدیریت
و نکته آخر در مبحث نظم این است که آیا توان مدیریت و رهبری فعالیت های خود را دارید یا خیر؟ قطعاً زمانی که قرار است برنامه اجرا شود و نهایتاً به یک هدف مشخص برسد، باید بتوانید که این برنامه را مدیریت کنید و آن را به طور منظم پیش ببرید تا به هدف مدنظرتان منتهی شود. بنابراین نیاز است که در کنار همه موارد، توانایی مدیریت خود را نیز بالا ببرید تا بتوانید به آنچه که در ذهن دارید دست پیدا کنید.
فواید نظم شخصی در زندگی
نظم از آن چیزهاست که باید از کودکی در آدم نهادینه شود؛ به همین دلیل آموزش نظم به کودکان هم در مباحث تربیتی بسیار اهمیت دارد. داشتن نظم شخصی در زندگی، با خود فواید فراوانی به همراه دارد که برخی از آنها به شرح زیر است.
- استفاده مفید از زمان و فرصتهای زندگی
- کنترل بهتر زندگی
- برنامه ریزی بهتر برای رسیدن به اهداف
- افزایش اعتماد به نفس، عزت نفس و استقلال در زندگی
- روابط بهتر با دیگران
- کاهش اضطراب
نظم در اسلام
داشتن نظم بی شک یکی از مهم ترین مسائلی بوده که حتی مورد توجه ائمه و بزرگان دین نیز واقع شده است. آن ها بهترین مخلوقات عالم بودهاند و قطعاً این نکته را به خوبی میدانستند که اگر در کارها نظمی وجود نداشته باشد، موفقیت نیز حاصل نخواهد شد و به همین علت است که امام علی (علیه السلام) در نامهای به امام حسن (علیه السلام) این گونه خطاب می نویسد که: “شما و همه فرزندانم و هر کسی که نامه من به او میرسد را به ترس از خدا و داشتن نظم در کارها سفارش میکنم.”
زمانی که صحبت از نظم می شود، شاید شما تنها نظمی را که در کارهای شخصی میتوانید رعایت کنید مد نظر قرار دهید. اما نظم و نظامی فراتر از همه این ها وجود دارد و آن نظام هستی و آفرینش است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید هرگونه بی نظمی شما در امور شخصی تان ممکن است نظم هستی را تحتالشعاع قرار دهد. ائمه بزرگوار ما به خوبی به این مطلب واقف بوده اند. بنابراین اگر سیره آنها را مطالعه کنید، متوجه خواهید شد که در تمامی امور زندگی خود از نظم خاصی پیروی می کردند. زیرا معتقد بودند که داشتن نظم در زندگی جز ضروریات است و نباید به آن بی توجهی کرد.
ارتباط نظم با شادی در زندگی
داشتن نظم وترتیب در زندگی موجب می شود که شما بتوانید امور خود را راحت تر مدیریت کنید و در نتیجه با سرعت مناسبی به سمت جلو حرکت کنید. تا زمانی که یک فرد در امور زندگی شخصی و خانوادگی خود نظم و انضباط را سرلوحه کارهای خود قرار دهد، بدون شک زمام امور را به دست میگیرد و میتواند آن ها را به خوبی مدیریت کند. در نتیجه هر کاری در زمان درست خود انجام خواهد شد و همان گونه که برنامه ریزی شده پیش خواهد رفت.
نتیجه این موضوع این است که فشار روانی از روی فرد برداشته خواهد شد و دیگر نگرانی نخواهد داشت. بنابراین با آرامش خاطر بیشتری می تواند زندگی خود را مدیریت کند.
راه های افزایش نظم شخصی در زندگی
نظم شخصی به وسیله تمرین کردن و آموختن عادت های جدید تقویت میشود. امروزه دیگر ثابت شده است که موفقیت در زندگی بدون نظم امکانپذیر نیست. برخی از راه های افزایش نظم در زندگی بدین ترتیباند:
نظم شخصی و برنامه ریزی
نظم ارتباط مستقیمی با استفاده صحیح از زمان دارد. در یک زندگی شلوغ و به هم ریخته، افراد وقتی برای رسیدن به اهداف و برنامه های خود ندارند. یک لیست برای خود درست کنید و مشخص کنید که چه اهدافی دارید و برای رسیدن به آن ها چه کارهایی میخواهید انجام دهید: اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت.
یادداشت کردن
فهرستی از کارها به همراه سررسید و یا تقویمی داشته باشید تا کارهای مهم و روزمره خود را در آن یادداشت کنید. این برنامه را در دسترس و جایی که جلوی چشمتان باشد قرار دهید تا همیشه از آن مطلع باشید. به این طریق دیگر نگران فراموشی کارهای مهم خود نیستید و تقویم به شما کمک میکند تا کارهای خود را به موقع انجام دهید.
کار امروز را به فردا نینداز
کارهای خود را به تاخیر نیندازید و در زمان خود به آن ها رسیدگی کنید. این کارها شامل امور کوچک و بزرگ مثل تمیز کردن اتاق و کارهای مهم تر زندگی میشود. به تاخیر انداختن امور باعث میشود که کارها بر روی هم انباشته شوند و نظم زندگی از بین برود. در نتیجه استرس و اضطراب زیادی را متحمل میشوید.
هرچیز سرجای خود
محل زندگی و محیط کار خود را مرتب نگه دارید. برای این کار میتوانید یک جای مخصوص برای اشیا در نظر بگیرید و همه چیز را بر اساس دسته بندی، در آن قرار دهید. برای شروع میتوانید یک بخش از خانه یا محل کار خود را انتخاب کنید و آن را از اول و بر این اساس، سازماندهی کنید.
حرف آخر:
نظم به شما کمک میکند تا افکار خود را تنظیم و سازماندهی کنید. حتما مواقعی برای شما پیش آمده است که به علت حجم بالای کارهای ناتمام، ذهن شما توانایی تفکر و استدلال خود برای لحظاتی از دست میدهد و در این زمان اگر کسی با شما صحبت کند چیزی از حرفهای او متوجه نمیشوید و دلیل آنهم عدم تفکیک کارهای مختلف از یکدیگر و انجام دادن آنها به صورت همزمان است
ما می توانیم با رعایت چند نکته ساده این نظم را در زندگی شخصی خود ایجاد کرده و در تمامی مراحل از آن استفاده کنیم.
تهیه و تنظیم:آکادمی دُر دانش
قوانین ارسال دیدگاه در سایت