نکات مهم در انتخاب رشته

دسته بندی :چی دُر, دُرسا, رشد تحصیلی ۲۵ دی ۱۴۰۱ coaching-1 55
نکات مهم در انتخاب رشته

نکات مهم در انتخاب رشته

مقوله انتخاب رشته در ایران، یکی از چالش برانگیزترین مراحل زندگی است. من به رشته ای علاقه دارم ولی بازار کار به آن علاقه ندارد. من به این رشته علاقه ندارم ولی آینده کاری بسیار خوبی دارد. کدام یک را در انتخاب رشته قربانی کنم؟

زندگی چیزهایی را به آدم می دهد و چیزهایی را انسان ها از زندگی دریافت می کنند. آنچه که زندگی می دهد را می توانیم انتخاب کنیم و آنچه را که دریافت کرده ایم انتخاب های ما هستند. قطعاً تمامی انتخابهای ما صحیح نیستند و تلاش برای دقت در انتخاب های صحیح، ضریب اشتباه را کاهش می دهد.

انتخاب هدف کلی در زندگی

اگر تا کنون مسیری کلی برای زندگی خود در نظر نگرفته اید هر چه زودتر یک مسیر برای تمام زندگی خود ترسیم کنید . این شما هستید که باید مشخص کنید چگونه دوست دارید زندگی کنید و به تبع آن زندگی تان را بر اساس علایق تان سازمان دهید و پیش روید .

 

شناخت توانمندی‌ها و استعدادهای خود

شخصیت ما انسان‌ها آن‌قدر پیچیده است که به همین راحتی نمی‌توانیم تمام ابعاد وجودی خودمان را بشناسیم. اما در فرآیند انتخاب رشته شناخت واقعی خودمان امری حیاتی است. نگران نباشید اکثر دانش آموزان ایرانی هرگز استعدادیابی نشدند و از حیطه علاقه‌مندی و توانایی‌های خود آگاهی ندارند و درصد بالایی فقط به‌دنبال پزشک یا مهندس شدن هستند بدون اینکه از استعداد و توانمندی خود آگاه باشند. آیا کسی که استعداد موسیقیایی بالایی دارد اما از خون می‌ترسد پزشک خوبی می‌شود؟ یا کسی که از طراحی متنفر است می‌تواند معمار یا طراح توانمندی شود؟ اصلا روحیات شما با کدام شغل تناسب دارد؟ اگر به یک ماهی بگویید پرواز کند می‌تواند؟ چقدر خود را می‌شناسید و از توانمندی‌های خود آگاه هستید؟

 

انتخاب کردن علاقه

من اگر رشته‌ای را که به آن علاقه‌مندم انتخاب کنم چه اتفاقی می‌افتد؟

طبیعتا به‌خاطر انگیزه درونی پیشرفت خوبی خواهم داشت. اما ازطرفی داشتن پول برای رفع اساسی‌ترین نیازهای زندگی لازم است و اگر درآمد آن شغل برای تأمین نیازهای مالی من کافی نباشد رضایت از زندگی هم کاهش می‌یابد و دیگر حتی آن کار هم لذت‌بخش نخواهد بود. ازطرفی اگر راجع‌به کاذب بودن علاقه‌مان به آن رشته هم به‌اندازه کافی اطلاعات کسب نکرده باشیم و بعد از وارد شدن به آن رشته بفهمیم آن‌قدرها هم به آن رشته علاقه نداشتیم بی‌تردید دیریازود سرخورده و دل‌زده می‌شویم.

 

توان اقتصادی

گاهي اوقات لازم است كسي كه در دانشگاه پذيرفته مي شود براي تحصيل به شهري مسافرت كند كه از محل اقامتش دور است. از طرف ديگر تحصيل در رشته هاي مختلف هزينه هاي متفاوتي را دربردارد. رشته هاي شبانه و دانشگاه هاي غيرانتفاعي نيازمند وضعيت اقتصادي مناسب خانواده ها است. بنابراين افرادي كه قادر به تأمين هزينه رشته ها و دانشگاه ها هستند مي توانند آن ها را انتخاب كنند.

 

انتخاب بازار کار

اگر رشته‌ای که بازار کار خوبی دارد انتخاب کنم چه اتفاقی می‌افتد؟

حتی رشته‌هایی که بازار کار خوبی دارند هم برای کسی که به آن رشته علاقه‌ای ندارد بازار کار خوبی ندارد! ازطرفی حتی اگر بتوانیم در آن رشته بازار کار خوبی پیدا کنیم باید سال‌ها کاری انجام دهیم که موردعلاقه ما نیست. پس چاره چیست؟!

اما بیایید با خانم آنجلا داکورث آشنا بشویم. ایشان یک‌سری تحقیقات در زمینه افراد موفق و دلیل موفقیتشان داشته است و کتابی به‌نام GRIT  چاپ کرده است. در قسمتی از این کتاب راجع‌به بازار کار تجربه و تحقیق‌های خودش را نوشته است. خلاصه حرف‌های او این است که هر کسی بتواند در رشته‌اش زمان بیشتری را دوام بیاورد و زمان بیشتری را در آن رشته صرف کسب مهارت کند به موفقیت و درآمد بیشتری نیز خواهد رسید.

 

عدم توحه به محیط بیرونی

منظور از محیط بیرونی، کلیه عوامل و افرادی است که با داوطلب در تماس و مراوده بوده و به نوعی در تصمیم‌گیری‌های وی در ارتباط با انتخاب رشته تأثیر می‌گذارند. در این خصوص از خانواده، مدرسه، دوستان و جامعه‌ای که داوطلب را مستقیماً احاطه کرده و با او برخورد دارند، می‌توان نام برد. محیط بیرونی می‌تواند در دو جهت مختلف عمل کند. جهتی مثبت که عبارت از کمک به داوطلب برای کاوش درونی، کشف علاقه واقعی و میزان استعداد تحصیلی و دور ساختن داوطلب از تصمیم‌گیری‌ براساس احساس بدون شناخت می‌باشد و جهت منفی که القاء علایق و برداشت‌های شخصی خود به داوطلب است بدون آن‌که انگیزه، علاقه، توان علمی و استعداد داوطلب چندان مورد توجه قرار گیرد.

 

تهیه و تنظیم : آکادمی دُردانش

coaching-1

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
chat
0