معرفی کامل رشته علوم تغذیه

دسته بندی :دُرسا, معرفی رشته های تجربی ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ coaching-1 39
معرفی کامل رشته علوم تغذیه

معرفی کامل رشته علوم تغذیه

علوم تغذیه یکی از رشته های پرطرفدار گروه علوم تجربی است که به ما یاد می‌دهد که هر آنچه ما می آشامیم یا می خوریم بر نحوه فعالیت های جسمی و روانی ما تاثیر می گذارد. تغذیه نادرست یا سوء تغذیه باعث ایجاد انواع بیماری ها درانسان می شود. مانند چاقی، اختلال های روده و معده، فشار خون و موارد مشابه. به طور کلی مصرف بیش از حد یا کمتر از حد مجاز هر ماده ای می تواند باعث ایجاد یک سری بیماری ها و نارسایی ها در بدن انسان شود که هدف رشته علوم تغذیه آگاه کردن مردم از میزان دقیق مصرف مواد غذایی مختلف است.

 

رشته علوم تغذیه مناسب چه کسانی است؟

یک متخصص تغذیه قبل از هرچیز باید به رشته خود علاقه داشته باشد تا بتواند در جهت کسب دانش روز و انجام وظایف خود به‌خوبی عمل کند. از جمله ویژگی‌های لازم برای فردی که در زمینه تغذیه کار می‌کند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • علاقه به علم تغذیه و سلامت افراد
  • اهمیت و توجه داشتن به حرفه‌ای‌گری و اخلاق
  • تفکر نقادانه و توانایی حل مسئله
  • تلاش برای کسب دانش کافی و به‌روز درباره رژیم‌های غذایی مختلف و مطالعه و پیگیری آخرین مقاله‌ها در این زمینه
  • بهره‌مندی از مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی
  • قدرت بیان خوب و شیوا برای اینکه روزانه بتواند به مراجعان در هر سطحی از سن و دانش، اطلاعات لازم در مورد رژیم را ارائه کند.
  • صبور بودن و توانایی برقراری ارتباط عاطفی مناسب برای ایجاد انگیزه در افراد تا به رژیم غذایی خود پایبند بمانند.
  • انعطاف‌پذیری در کار با مراجعان و تنظیم رژیم غذایی متناسب با شرایط افراد مختلف
  • عدم پیش‌داوری و قضاوت کردن افراد از جمله اصول اخلاقی اولیه برای کسی است که با افراد دارای اضافه وزن کار می‌کند.
  • آشنایی نسبی با روانشناسی
  • مسئولیت‌پذیر بودن، چرا که متخصص تغذیه علاوه بر جسم با روح و روان انسان‌ها نیز در ارتباط است و باید پس از ارائه رژیم، به طور دائم پیگیر وضعیت سلامتی مراجع باشد و روند کاهش وزن را در کنار سلامت عمومی بدن اون دنبال کند.
  • خلاقیت به یک متخصص تغذیه کمک می‌کند تا با توجه به شرایط مراجع، بتواند بهترین برنامه را تنظیم کند.
  • توانای تجزیه و تحلیل و قدرت حل مسئله، چون تنظیم برنامه رژیمی برای هر فرد منحصربه‌فرد است و اطلاعات زیادی جمع‌آوری می‌شوند که متخصص باید بتواند آن‌ها را به‌خوبی دسته‌بندی کند و با تجزیه و تحلیل مناسب بهترین راهکارها را ارائه بدهد.
  • ارتباط اجتماعی قوی و توانایی انگیزه دادن به مراجع
  • خوش‌اخلاق و باحوصله بودن خصوصا در برخورد با کودکان و سالمندان یا گروه‌های خاص

 

ادامه تحصیل در رشته علوم تغذیه

افرادی که در مقطع کارشناسی علوم تغذیه تحصیل می کنند می توانند در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا نیز ادامه تحصیل دهند. علوم تغذیه در مقطع کارشناسی ارشد 32 واحد درسی دارد که 20 واحد آن تخصصی اجباری و شش واحد آن تخصصی اختیاری و 6 واحد پایان نامه است. دانشگاه مانند دانشگاه های زیر رشته علوم تغذیه دانشجو میپذیرند :

  • دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • دانشگاه علوم پزشکی اهواز
  • دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
  • دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه علوم پزشکی مشهد
  • دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
  • دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات

افرادی که علاقه دارند در مقطع دکتری رشته علوم تغذیه ادامه تحصیل دهند می توانند در گرایشهای زیر به ادامه تحصیل بپردازند:

  • علوم تغذیه
  • سیاست های غذا و تغذیه
  • بیوشیمی بالینی، سالمند شناسی
  • نانو فناوری پزشکی
  • انفورماتیک پزشکی
  • سلامت در بلایا و فوریتها
  • سلامت و رفاه اجتماعی
  • اپیدمیولوژی
  • مددکاری اجتماعی
  • گفتار درمانی

وظایف متخصص تغذیه

۱ رژیم درمانگران، رژیم غذایی مناسب برای انواع بیماری‌ها را تعیین می‌کنند. بیماران مختلف، با توجه به نوع و شدت بیماریشان، از خوردن انواعی از غذاها منع و به خوردن مواد غذایی دیگر توصیه می‌شوند. رژیم درمانگران باید اطلاعات کامل و جامعی در مورد علم تغذیه، ارزش مواد غذایی، و وضعیت جسمی و روحی بیماران داشته باشند و با تکیه‌بر مهارت‌های روان‌شناختی، و متناسب با وضعیت افراد، رژیم غذایی مناسب را تعیین کنند. همچنین باید همواره از جدیدترین اطلاعات و تحقیقات مرتبط آگاه بوده و با داشتن صبر و حوصله، انعطاف کاری در ارتباط با مراجعین مختلف و مسئولیت‌پذیری، پاسخ گوی مراجعین خود باشند.

۲ به دلیل تأثیر روشن تغذیه بر سلامتی همواره باید ارتباط و همکاری تنگاتنگی بین متخصصان رشته تغذیه و پزشکان وجود داشته باشد و بیماران قلبی عروقی، کلیوی، دیابتی، سرطانی و غیره برای بهره مندی از رژیم غذایی متناسب با بیماری خود به متخصص تغذیه ارجاع داده شوند. همچنین، تغذیه‌ی بیماران، همراهانشان و پرسنل بیمارستان باید تحت نظر یک کارشناس تغذیه تهیه‌شده و رژیم غذایی بیماران مختلف با توجه به وضعیت آن‌ها کنترل شود.

۳ کارشناسان رشته تغذیه می‌توانند در درمانگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی، بیمارستان ها و کارخانه‌ها، نقش موثری داشته باشند‌. تنظیم رژیم غذایی مناسب برای ورزشکاران در باشگاه‌های ورزشی و کارگران در کارخانه‌ها، از دیگر وظایف کارشناس تغذیه است. رژیم درمانگران همچنین می‌توانند به‌طور مستقل در مطب مشاوره‌ی تغذیه مشغول به کار شوند..

۴ اصول رشته علوم تغذیه بررسی می‌کند که چه فرآیندهایی برای جذب و دفع مواد غذایی خورده شده انجام می‌گیرد. علم تغذیه ارزش مواد غذایی، میزان املاح، ویتامین‌ها و سایر مواد مفید درون خوراکی‌ها را مشخص کرده و ما را در انتخاب غذاهای مفید و مغذی یاری می‌کند. بنابراین با پیروی از یک رژیم غذایی مناسب می‌توان کمبودهای تغذیه‌ای بدن را جبران کرد و سلامت روح و جسم را بهبود بخشید. در پایان، شاید بتوان رسیدن به یک برنامه‌ی غذایی مناسب را  هدف اصلی رشته تغذیه دانست.

 

مزایا و معایب رشته علوم تغذیه

یکی از مزایای رشته علوم تغذیه اینست که کسانی که رتبه خوبی برای پذیرش پزشکی دانشگاه ها نیاورده اند اما به کار در فضاهای درمانی علاقه دارند می توانند در رشته علوم تغذیه مشغول به تحصیل شوند. همچنین با افزایش توجه افراد به وضعیت جسمانی، چاقی و لاغری خود و … بازار کار رشته علوم تغذیه خوب شده و مراجعان بسیاری برای گرفتن برنامه غذایی به متخصصان تغذیه مراجعه می کنند. علاوه بر این بعضی از متخصصان تغذیه با وجود اینکه در مراکز درمانی کار می کنند، چندان شاهد صحنه های ناخوشایند و خون نیستند؛ مگر در شرایط خاص و بیماران خاص.

باید در نظر داشت رشته تغذیه و درمان های تغذیه نقش پررنگی در پیشگیری و درمان بیماری های جامعه در دراز مدت دارد.

اما متاسفانه بازار کار این رشته تا حدودی اشباع شده است و پذیرش دانشگاه ها در رشته علوم تغذیه نسبت به فرصت های شغلی زیاد است. همچنین بسیاری از پزشکان دیگر مثل پزشکان عمومی که در علوم تغذیه سررشته ندارند، به ارائه خدمات تغذیه ای و رژیم های غذایی می پردازند و کار را از کاردان گرفته اند. همچنین درمان های تغذیه ای مشمول بیمه های درمانی نمی شود و بسیاری از افراد به دلیل هزینه های بالای درمان از مراجعه به متخصصان تغذیه چشم می پوشند.

 

تهیه و تنظیم: آکادمی دُردانش

coaching-1

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
chat
0