معرفی کامل رشته بینایی سنجی

معرفی کامل رشته بینایی سنجی
بینایی سنج ( اپتومتریست) به چه کسی گفته می شود؟
بینایی سنج (اپتومتریست) به کسانی می گویند که قادرند پس از تحصیل در رشته اپتومتری،به درمان اختلالات بینایی بپردازد و با تجویز وسایل کمک بینایی از جمله عینک ،لنزها و تمرینات و ورزش های چشمی و … در جهت بهبود سیستم بینایی به ایفای نقش بپردازد.ارجاع بیماران به پزشکان برای درمان در صورت وجود اختلال در سیستم اشکی و پلک ها و ساختمان چشم نیز در حوزه کاری بینایی سنج ها می یاشد.همچنین فعالیت در ساخت، عرضه و فروش وسایل کمک بینایی از جمله عینک و لنزها نیز توسط اپتومتریست ها انجام می گیرد.بنابراین در صورتی که افراد متوجه اختلالات بینایی شوند می توانند مشکلشان را از طریق اپتومتریست بر طرف نمایند و در صورت نیاز و تشخیص بینایی سنج برای درمان و یا جراحی به چشم پزشک مراجعه نمایند
کدام دانشگاه ها در رشته بینایی سنجی دانشجو می پذیرند؟
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
دانشگاه علوم پزشکی ایران
دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
دانشگاه علوم پزشکی مشهد
تجهیزات بینایی سنجی
تجهیزات اولیه بینایی سنجی و اپتومتری عبارتند از؛
- رتینوسکوپ و افتالموسکوپ
- اتورفراکتومتر
- جعبه عینک
- اسلیت لمپ
- تست دید نزدیک
- تست رنگ
- پروژکتور و تابلوی تشخیص عیوب انکساری
- دیپلوسکوپ
- لنزومتر
- چراغ قوه
- PD متر
مزایا و معایب رشته بینایی سنجی
اولین مزیت رشته بینایی سنجی اینست که بینایی سنجی کار تمیزی است و با خون و صحنه های بد کاری ندارد. همچنین کارشناسان بینایی سنجی مثل پرستاری و پزشکی، شیفت شب ندارند و می توانند روزهای تعطیل نیز، تعطیل باشند. همچنین اگر کسی رتبه متوسطی آورده اما می خواهد حتما روپوش سفید پزشکی را بپوشد، می تواند بینایی سنجی را انتخاب کند.
عیب این رشته این است که هنوز در ایران به طور کامل شناخته نشده است و عموما مردم برای رفع اختلالات چشمی به جای مراجعه به اپتومتریست، به چشم پزشک مراجعه می کنند.
دروس رشته بینایی سنجی
دروس عمومی
- معارف اسلامی 1
- ادبیات فارسی 1
- اخلاق و تربیت اسلامی 1 و 2
- زبان خارجی
- فارسی 2
- تربیت بدنی 1 و 2
- معارف اسلامی 2
- زبان خارجی 2
- تاریخ اسلام
- انقلاب اسلامی و ریشه های آن
- متون اسلامی
- زیست شناسی
دروس پایه و اصلی
- فیزیک نور
- شیمی عمومی
- بیوشیمی
- فیزیولوژی عمومی
- تشریح عمومی و اعصاب
- آمار حیاتی
- کمک های اولیه
- اورژانس های چشم
- آسیب شناسی عمومی
- میکروب شناسی
- ابزرواسیون
- تاریخچه اپتومتری و علوم بینایی
- زبان تخصصی
- اپتومتری
- بینایی محیطی
- داروشناسی
- علائم چشمی در بعضی از بیماری های داخلی
- ژنتیک و چشم
- تشریح و بافت شناسی چشم
- فیزیولوژی چشم
- اپتیک هندسی و فیزیکی
- لابراتوار اپتیک
- فیزیولوژی اپتیک
- مقدمات اپتومتری
دروس تخصصی
- اپتیک هندسی و فیزیکی 1
- اپتیک هندسی و فیزیکی 2
- لابراتوار اپتیک 1
- لابراتوار اپتیک 2
- فیزیولوژی اپتیک 1
- فیزیولوژی اپتیک 2
- مقدمات اپتومتری
- ابزرواسیون
- تاریخچه اپتومتری و علوم بینایی
- زبان تخصصی
- اپتومتری 1
- اپتومتری 2
- اپتومتری 3
- بینایی محیطی
- عدسی های تماسی 1
- عدسی های تماسی 2
- آسیب شناسی چشم 1
- آسیب شناسی چشم 2
- اپتومتری کودکان 1
- اپتومتری کودکان 2
- اپتومتری افراد مسن و نیمه بینایان
- اپتومتری مشاغل و بهداشت چشم
- اپتومتری پیشرفته
- آنالیز مشاهدات کلینیکی
- مکانیسم دید دو چشمی
- درمان آنومالی های دو چشمی 1
- درمان آنومالی های دو چشمی 2
توانایی های لازم جهت تحصیل در رشته بینایی سنجی
یک بینایی سنج باید به درس فیزیک مسلط و بخصوص به فیزیک نور علاقه مند باشد همچنین در دوره دبیرستان و پیش دانشگاهی درس های ریاضی و زیست شناسی را به خوبی فرا گرفته باشد. از نظر جسمانی نیز لازم است که از چشم ها و دست هایی سالم برخوردار باشد. در ضمن این رشته صبر و حوصله زیاد می خواهد چرا که تعیین نمره عینک یکی از سخت ترین کار ها در علوم بینایی است و نیاز به صبر و حوصله زیاد دارد.
گرایش های رشته بینایی سنجی در مقاطع تحصیلات تکمیلی
رشته های مقطع کارشناسی ارشد بینایی سنجی
- رشته بینایی سنجی
- رشته مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
- رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)
- رشته اپیدمیولوژی
- رشته ارزیابی فناوری سلامت
- رشته اقتصاد بهداشت
- رشته انفورماتیک پزشکی
- رشته آمار زیستی
- رشته سلامت سالمندی
- رشته علوم تشریحی
- رشته فناوری اطلاعات سلامت
- رشته فیزیولوژی
- رشته فیزیک پزشکی
- رشته مدیریت توانبخشی
- رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
- رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
- رشته نانوتکنولوژی پزشکی
- رشته زیست فناوری پزشکی
- رشته رفاه اجتماعی
- تاریخ علوم پزشکی
- آموزش پزشکی
- ژورنالیسم پزشکی
- تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی
- برنامه ریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی
بازار کار رشته بینایی سنجی
مهم ترین بخش انتخاب رشته که تاثیر مستقیمی بر آینده داوطلب دارد، بحث موقعیت شغلی و بازارکار هر یک از رشته های تحصیلی در دانشگاه است. چرا که برخی از دانشجویان امیدوارند پس از تحصیل در دانشگاه های شهریه پرداز، بتوانند شغلی پیدا کنند که جبران مبالغ پرداخته شده به عنوان شهریه دانشگاه شان باشد.
در حال حاضر یک بینایی سنج موقعیت کاری خوبی دارد و حدود 80 % فارغ التحصیلان جذب بازار کار می شوند چون علاوه بر این که می توانند به طور مستقل مطب باز کنند و در زمینه تخصص خود فعالیت نمایند، تنها افرادی هستند که در زمینه ارائه عینک های مربوط به عیوب انکساری به طور علمی و دانشگاهی تخصص دیده اند. در ضمن یک بینایی سنج می تواند به عنوان مشاور در مورد بهداشت چشم و مشکلات بینایی در محیط های آموزشی، خدماتی و صنایع با سازمان های دولتی و صنایع همکاری کند، یا مسئول سنجش بینایی جهت امور استخدامی و نظامی و اخذ گواهینامه رانندگی و خلبانی باشد و در اورژانس برای انجام کمک های اولیه چشمی تا رسیدن بیمار به مراکز ذی ربط فعالیت نماید.
ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
دانش آموختگان کارشناسی بینایی سنجی می توانند به صورت های زیر ادامه تحصیل بدهند:
رشته بینایی سنجی علاوه بر مقطع کارشناسی، در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز در ایران وجود دارد. بنابراین، فقط دانشجویان رشته بینایی سنجی می توانند با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد و کسب نمره قبولی در رشته بینایی سنجی ادامه تحصیل دهند.
دانش آموختگان کارشناسی رشته بینایی سنجی می توانند در رشته های زیرمجموعه پزشکی مثل رشته بینایی سنجی، رشته مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)، رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد)، رشته انفورماتیک پزشکی، رشته علوم تشریحی، رشته سلامت سالمندی، شته اپیدمیولوژی، رشته آمار زیستی، برنامه ریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی، رشته زیست فناوری پزشکی، رشته فیزیولوژی، رشته اقتصاد بهداشت، تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی، رشته نانوتکنولوژی پزشکی، رشته فناوری اطلاعات سلامت، رشته ارزیابی فناوری سلامت، ژورنالیسم پزشکی، رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، آموزش پزشکی، رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، رشته مدیریت توانبخشی، تاریخ علوم پزشکی، رشته رفاه اجتماعی، رشته فیزیک پزشکی ادامه تحصیل دهند.
مهاجرت
شاید یکی دیگر از سوالات کسانی که می خواهند به رشته بینایی سنجی بروند این است که این رشته در کشورهای دیگر چه جایگاهی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت با توجه به پیشرفت های تکنولوژیک و ساعت های زیاد خیره شدن به مانیتورها می توان گفت در سال های آتی با بسیاری از اختلالات چشمی مواجه خواهیم شد و نیاز به اپتومتریست ها چند برابر خواهد شد. درحال حاضر نیز رشته بینایی سنجی یا اپتومتری در میان رشته های پردرآمد جهان قرار دارد به طوری که افرادی که در مراکز خصوصی مشغول به کار شوند، به طور متوسط سالانه 94 هزار دلار آمریکا درآمد خواهند داشت.
جایگاه رشته بینایی سنجی در جهان :
رشته بینایی سنجی جایگاه بیستم در میان بهترین شغل های مراقبت از سلامت، جایگاه بیست و دوم در بین بهترین شغلها از نظر درآمدزایی و جایگاه چهل و نهم در بین بهترین شغلها هستند؛ این درحالی است که از زمان به رسمیت شناخته شدن آن به مثابه علم چندان نمی گذرد.
رشته بینایی سنجی در دانشگاه هایی نظیر دانشگاه هاروارد، دانشگاه آکسفورد، دانشگاه کمبریج، دانشگاه استنفورد، دانشگاه جان هاپکینز، دانشگاه کالیفرنیا، موسسه تکنولوژی ماساچوست، دانشگاه ییل، دانشگاه تورنتو دانشگاه پنسیلوانیا و … تدریس می شود.
تهیه و تنظیم: آکادمی دُردانش
قوانین ارسال دیدگاه در سایت