معرفی کامل رشته برنامه نویسی

معرفی کامل رشته برنامه نویسی
رشته برنامه نویسی چیست؟
در برنامه نویسی، نیازهای یک سیستم را آنالیز می شود و با در نظر گرفتن آن برنامه ای طراحی می شود، که این نیازها را برآورده سازد. پس از پیاده سازی محصول نرم افزاری، مراحل تست و پشتیبانی انجام می شود.
برنامه نویسان کار طراحی و کد نویسی نرم افزارهای مختلف را بر عهده دارند.
برنامه حسابداری، برنامه های تحت وب بانک ها و بیمه ها، برنامه هایی که در بیمارستان ها و مراکز درمانی برای نوبت دهی بیماران و ارائه خدمات استفاده می شود و هزاران برنامه ای که خدمات مختلف را با آن انجام می دهیم، بدست برنامه نویسان ساخته شده است.
همچنین برنامه نویسان کار طراحی سایت ها و اپلیکیشن ها را نیز انجام می دهند. در واقع برنامه نویسی پردرآمدترین بخش تحصیلات کامپیوتر است.
بازار کار برنامه نویسی
برنامه نویسان می توانند به طیف وسیعی از افراد خدمت رسانی کنند. بسیاری از مشاغل به برنامه نویسی و پشتیبانی از سیستم های نرم افزاری نیاز دارند؛ بنابراین امروزه شاهد افزایش فرصت های شغلی برای متخصصان این رشته هستیم. به طوری که به گفته یکی از سایت های استخدامی، از هر 10 آگهی استخدام یکی مربوط به استخدام برنامه نویس (developer) است.
پیش بینی می شود در سال های آینده نیز با کمبود برنامه نویس کاربلد در زمینه ساخت نرم افزار های گوناگون مواجه شویم.
این برای عاشقان برنامه نویسی خبری مسرت بخش است؛ چرا که با تکمیل آموزش و پیدا کردن بازار کار متناسب، می توانند در زمینه شغلی بسیار موفق شوند.
درآمد رشته برنامه نویسی
درآمد برنامه نویسی در سال 2021 به صورت میانگین، سالانه بین 84000 تا 11000 هزار دلار را شامل می شود. این میزان درآمد برای کشورهای دیگر است و متاسفانه در ایران، آمار دقیق و شفافی از درآمد برنامه نویسان نداریم.
به غیر از آن، هر شاخه برنامه نویسی درآمد مختص به خود دارد و معمولا نمی توان برای همه یک نسخه را پیچید. اما در کل نگران درآمد این رشته نباشید؛ زیرا تحقیقات ما نشان داده است که برنامه نویسان چندین برابر حقوق مصوب قانون کار، دستمزد می گیرند.
در واقع اگر قانون کار ایران را 2 میلیون تومان در ماه فرض کنیم؛ برنامه نویسان درآمدی بالغ بر 6 تا 30 میلیون تومان در ماه دارند.
پیش نیازهای برنامه نویسی چیست؟
برنامه نویسی یک رشته نیست بلکه یک حرفه یا شغل است افرادی که به دنبال ورود به این حوزه هستند باید قبل از شروع یادگیری یک سری پیش نیازهایی را در نظر بگیرند:
- هدف گذاری: اولین قدم برای ورود به رشته برنامه نویسی هدف گذاری است شما باید از خودتان بپرسید که چگونه برنامه نویسی را شروع کنم پاسخ این سؤال کمک میکند تا گامهای بعدی را درستتر بردارید.
- آشنایی با زبان انگلیسی: تسلط به زبان انگلیسی کمک میکند تا از منابع بهتری برای یادگیری استفاده کنید، با افرادی که در این زمینه حرفهای هستند مکاتبه داشته باشید، از طریق سایتهای فریلنسری داخلی و خارجی پروژه بگیرید و بهطور کلی فرایند یادگیری برنامه نویسی و پیشرفت در آن را راحتتر طی کنید.
- آشنایی با ریاضی: برای تصمیم گیری و نوشتن شرطها با منطق درست شما به علم ریاضی احتیاج دارید.
- آشنایی با الگوریتم: الگوریتم یک زبان بینابینی بین زبان برنامه نویسی و زبان انسانی است. افرادی که با این دانش آشنا هستند، میدانند که چگونه باید یک مسئله بزرگ را به قسمتهای کوچکتر تقسیم کنند.
- اینترنت: برنامه نویسان باید بتوانند از اینترنت استفاده کنند و با مفاهیم مقدماتی وب و شبکه آشنایی اولیهای داشته باشند.
- کامپیوتر: برای برنامه نویس شدن باید آشنایی حداقلی با کامپیوتر داشته باشید.
- تایپ: تایپ سریع برای برنامه نویسی ضروری است زیرا شما نمیتوانید برای فشردن هر کلید ۳۰ ثانیه صبر کنید.
برای برنامه نویسی در دبیرستان درس بخوانیم یا هنرستان؟
همانطور که گفته شد، دانشآموزانی که دوره متوسطه اول را به پایان میرسانند و علاقهمند به فعالیت در حیطه برنامهنویسی هستند، دو انتخاب متفاوت پیش رو دارند: دبیرستان و هنرستان. شاید در نگاه نخست چنین به نظر برسد که اگر کسی در مقطع متوسطه دوم رشته برنامه نویسی هنرستان (یکی از دو شاخه فنی حرفهای یا کاردانش) را برگزیند، زودتر به دنیای برنامهنویسی پا میگذارد و برنامهنویس بهتری خواهد شد. اما این تصور لزوماً صحیح نیست و واقعیت چیز دیگری را نشان میدهد.
اگر سابقه اغلب برنامهنویسان سطح بالای شرکتهای پیشروی دنیا را بررسی کنیم، میبینیم که ویژگی بارز این افراد تحصیل در مقاطع بالای دانشگاهی، داشتن چارچوب فکری مبتنی بر نظم ریاضیاتی، توانایی حل مسئله و قابلیت پیادهسازی الگوریتمهای دشوار است. کسب این تواناییها تا حد زیادی به تحصیلات دوران دبیرستان و دانشگاه برمیگردد.
آیا برای برنامه نویس شدن باید تحصیلات دانشگاهی داشت؟
حتما عبارت زبان برنامه نویسی را شنیدهاید، علت این نامگذاری این است که مانند تمام زبانها که برای برقراری ارتباط بین دو فرد ساخته شدهاند، کدها در برنامه نویسی نیز، زبان انتقال اطلاعات بین انسان و ماشین هستند. اما شما باید علاوه بر آموختن الفبای این زبان، توانایی استفاده از آنها جهت حل مسئله را نیز داشته باشید. به همین دلیل میتوان گفت برنامه نویسی بیشتر یک مهارت است که میتوانید بدون اینکه در رشته خاصی تحصیلات دانشگاهی داشته باشید آن را کسب کنید. عناصر اصلی موفقیت در این مهارت، در واقع علاقه و پشتکار هستند و یکی از بزرگترین مزایای یادگیری کدنویسی این است که بسیاری از مشاغل مرتبط، نیازی به مدرک ندارند.
اگر سری به سایتهای کاریابی بزنید یا تحصیلات برنامهنویسها ارشد در شرکتهای بزرگ مانند گوگل را بررسی کنید خواهید دید که نقش تحصیلات در استخدام یک برنامه نویس شدن چندان زیاد نیست، بلکه مهارت و تخصص حرف اول را میزنند. با تمام اینها، تحصیل در رشته مرتبط هم کار شما را برای اشتغال، خصوصا در مراکز دولتی، راحتتر خواهد کرد و هم از این طریق زمینه علمی و آکادمیک لازم را کسب میکنید. در دانشگاه با اساتید آشنا خواهید شد و شبکهای از دوستان برنامه نویس دارید که احتمالا در آینده به گسترش کار شما کمک میکنند.
از طرفی شاید علاقهند باشید که از مزایای اجتماعی ادامه تحصیل استفاده کنید یا دوره سربازی کوتاهتر برای شما مهم باشد که همگی این موارد میتوانند دلایل مهمی برای تحصیلات دانشگاهی باشند. گرایشهای مختلف رشتههای دانشگاهی مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر ارتباط نزدیکتری با برنامه نویسی دارند اما رشتههای دیگری مانند مهندسی فناوری اطلاعات و مهندسی برق هم واحدهای برنامه نویسی مرتبط با کار تخصصی خود را میگذرانند.
رشته برنامه نویسی چه شاخههایی دارد؟
برخی از محبوبترین و پر تقاضاترین حیطههای برنامه نویسی عبارتاند از:
- توسعه دهنده و مهندس نرم افزار
- توسعه دهنده فرانتاند
- توسعه دهنده بکاند
- توسعه دهنده فول استک
- مهندس توسعه و عملیات
- معمار نرم افزار
- دانشمند داده
- مهندس داده
- مهندس پایگاه داده
- مهندس امنیت سایبری
- توسعه دهنده بازی
- مهندس سیستم
- توسعه دهنده اپلیکیشن موبایل
جالب است که بدانید برخی از مشاغل به رشته برنامه نویسی احتیاج دارند اما برنامه نویسی وظیفه اصلی آنها نیست مانند:
- مالک محصول
- اسکرام مستر
- طراح رابط کاربری و تجربه کاربری
- متخصص سئو
- تحلیلگر وب
- تحلیلگر داده
- تحلیلگر کسب و کار و سیستم
تهیه و تنظیم : آکادمی دُر دانش
قوانین ارسال دیدگاه در سایت