معرفی رشته علوم و صنایع غذایی

معرفی رشته علوم و صنایع غذایی

معرفی رشته علوم و صنایع غذایی

 

رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، یکی از شاخه‌های گروه کشاورزی است که هدف اصلی آن، تولید، برداشت و فراوری مواد خام گیاهی و دامی و حفظ کیفیت آن‌ها تا رسیدن به دست مصرف‌کننده است. این رشته، سرشار از درس‌های حفظی و محاسباتی است که بیشتر آن‌ها با زیست و شیمی مرتبط هستند و با دنیایی از اصطلاحات علمی و اسامی تخصصی سر و کار دارد که ورود به آن، نیازمند داشتن مهارت کافی در زبان انگلیسی است.

پس اگر:

  • حوصله ساعت‌های کاری طولانی در کارخانه‌ها را دارید.
  • به نکات ظریف بهداشتی، اهمیت می‌دهید.
  • به کار گروهی علاقمند هستید.
  • از توان جسمی مناسب برخوردارید.
  • به جزئیات،‌ دقت می‌کنید.
  • حوصله محاسبات سنگین، یادگیری انواع نرم افزارها و طرز کار دستگاه‌های پیچیده آزمایشگاهی را دارید.
  • عاشق زیست و شیمی هستید.
  • در زبان انگلیسی، مهارت کافی را دارید.

رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، به احتمال زیاد، انتخاب مناسبی برای شماست.

 

فارغ التحصیل رشته مهندسی صنایع غذایی در چه کارها و صنایعی می‌تواند شاغل شود؟

با این تعریف، می‌توان حدس زد که مهندسان علوم و مهندسی صنایع غذایی، در زمینه‌های عملیات تبدیل مواد غذایی، نگهداری محصولات کشاورزی، کنترل کیفیت، کمک به طراحی و بهینه سازی خطوط تولید در کارخانه‌ها، هدایت و نظارت مسئولیت فنی واحدهای تولید فرآورده های مختلف غذایی فعالیت می‌کنند.

زمینه‌های تخصصی حرفه‌ای دانش‌آموختگان گرایش‌های مختلف صنایع غذایی به صورت زیر دسته‌بندی شده است:

  • آشنایی با مبانی علوم پایه، علوم تخصصی شیمی، بیوشیمی و بیوتکنولوژی مواد غذایی
  • آشنایی تئوری و عملی با دروس تخصصی فرایندهای تبدیل، نگهداری و بسته‌بندی مواد غذایی
  • طراحی کارخانه و واحدهای فراوری و تبدیل مواد غذایی
  • فرمولاسیون و نوآوری در ساخت محصولات جدید، فرآیند و تجهیزات به منظور ایجاد افزایش ارزش افزوده در زنجیره غذایی
  •  استفاده بهینه از ضایعات کشاورزی و فراورده‌های جانبی واحدهای صنایع غذایی.
  • افزایش تخصص مهارت در زمینه‌های ایجاد و بهبود کیفیت ایمنی و سلامت مواد غذایی
  • توسعه راه‌های افزایش ایمنی و سلامت مواد غذایی در زنجیره تولید.

دانش‌آموختگان این رشته، اغلب، به عنوان مسئول فنی یا مسئول کنترل کیفی، در کارخانجات صنایع غذایی یا آزمایشگاه‌های مرتبط با آن‌ها مشغول به کار می‌شوند.

به عنوان مثال، دانش‌آموختگان گرایش فناوری صنایع غذایی می‌توانند در هر یک از موقعیت‌های شغلی زیر، به ارائه خدمت بپردازند.

  • کارشناس طراح تجهیزات و ماشین های فرآوری مواد غذایی
  • مسئول فنی خطوط و کارخانه‌های تولید مواد غذایی
  • کارشناس متخصص برای کمک در امر برنامه‌ریزی و توسعه خطوط تولید و سامانه‌های صنایع غذایی
  • کارشناس برای همکاری و کمک در امر آموزش و پژوهش

وظایف شغلی مهندس صنایع غذایی

این شغل هم مانند دیگر شغل های یکسری وظایفی دارد. از جمله وظایف یک متخصص صنایع غذایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • آزمایش سلامت و کیفیت مواد غذایی
    • تهیه اطلاعات غذایی صحیح برای برچسب های محصولات
    • کارکردن روی مواد تشکیل دهنده جدید برای رسیدن به ترکیب غذایی جدید
    • بررسی راه های نگهداری تازه و ایمن مواد غذایی
    • اصلاح مواد غذایی مانند تولید محصولات فاقد چربی
    • یافتن راه های تولید سریع و ارزان مواد غذایی
    • کنترل کیفیت و بهداشت مواد غذایی
    • بسته بندی و ارائه مشاوره علمی به واحدهای تولیدی
    • انجام آزمایشات لازم و تولید نمونه محصولات
    • طراحی دستگاه ها و کارخانجات تولید مواد غذایی
    • همکاری با گروه طراحی توسعه
    • کنترل کیفیت و بهداشت مواد غذایی
    • تایید تمام واردات (با نظر مسئول فنی) و تایید اداره کل نظارت
    • کنترل بهداشت محیط کارخانه و کارگران
    • کمک در رفع مشکلات خطوط تولیدی صنایع غذایی
    • ساخت محصولات جدید، افزایش تولید، و کاهش ضایعات

دروس اصلی

  • بهداشت عمومی
  • اصول تغذیه
  • شیمی مواد غذایی
  • زبان تخصصی
  • اصول مدیریت
  • مسمومیت های غذایی
  • روش های بررسی و پژوهش
  • تجزیه مواد غذایی
  • اصول و روش های نگهداری مواد غذایی
  • میکروب شناسی مواد غذایی
  • بهداشت کارگاه ها و کارخانجات مواد غذایی
  • اصول مهندسی و ماشین آلات صنایع غذایی
  • آب و فاضلاب کارخانجات مواد غذایی
  • اصول کنترل کیفی و قوانین

دروس تخصصی

  • میکروبیولوژی و آزمایشگاه
  • زیست و آزمایشگاه
  • فرآورده های گیاهی و دامی
  • تغذیه و بهداشت مواد غذایی
  • اصول کنترل و کیفیت
  • سرد خانه و انبار
  • ماشین های صنایع غذایی

دروس پایه و عمومی

  • ریاضیات
  • شیمی تجزیه
  • بیوشیمی مقدماتی
  • شیمی فیزیک
  • شیمی آلی
  • فیزیولوژی
  • انگل شناسی
  • فیزیک
  • شیمی عمومی
  • میکروب شناسی عمومی
  • آمار
  • اصول کامپیوتر

 

فرصت های شغلی برای مهندسی صنایع غذایی

فارغ اتحصیلان صنایع می توانند در سازمان هایی مانند صنایع غذایی کشور، انیستیتیو تحقیقات تغذیه ای، شرکت های سهامی دارو، سازمان غله کشور، موسسات مهندسی و زراعتی، سازمان نظارت و بازرسی بر توزیع کالا، سازمان چای کشور، مرکز توسعه و صادرات ایران مشغول له کار شوند.

اما اگر امکان استخدام در این سازمان ها را نداشتند می توانند به عنوان کارشناس صنایع غذایی در آزمایشگاه ها، موسسات تحقیقاتی، خط تولید کارخانه جات مواد غذایی، بخش های کنترل کیفیت مشغول به کار شوند. این افراد معمولا به عنوان سمت های شغلی مسئول آزمایشگاه، مسئول فنی، مشاور، مسئول بخش تحقیق و توسعه می توانند وظایفی را بر عهده بگیرند.

برخی از فارغ التحصیلان که سرمایه خوبی دارند به جای مشغول شدن دراین این سمت ها خودشان کارخانه های تولید مواد غذایی را تاسیس می کنند. به دلیل افزایش کارخانه های تولید مواد غذایی و نیاز روز افزون افراد به غذای های کنسروی، فارغ التحصیلان این رشته اگر پشتکار و علاقه داشته باشند بیکار نمی مانند.

مزایای شغلی مهندسی صنایع غذایی

این رشته در مقایسه با سایر رشته های فنی، کاری بسیار تمیز است و معمولا در محیط های بی سر و صدا می باشد. همچنین به معمولا کارخانه های برای کارشناسان صنایع غذایی اتاقی جداگانه در درنظر می گیرند تا با دقت بالا به انجام آزمایشات خود بپردازند. به دلیل اینکخ در این رشته بیشتر فعالیت ها با دستگاه ها انجام می شود، انرژی کمتری از فرد می برد و فرد در حین تایم اداری کمتر خسته می شود.

 

تهیه و تنظیم : آکادمی دُر دانش

coaching-1

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
chat
0