معرفی رشته تجربی و مشاغل دانشگاهی آن

معرفی رشته تجربی و مشاغل دانشگاهی آن

معرفی رشته تجربی و مشاغل دانشگاهی آن

 

رشته تجربی مناسب چه افرادی است؟

از بیشتر دانش‌آموزان وقتی درباره انتخاب رشته تجربی سوال می‌شود، یک جواب تکراری می‌دهند: «می خواهم پزشکی بخوانم». حال این پزشکی خواندن می‌تواند بین رشته های پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی، پیراپزشکی و دامپزشکی تقسیم شود.
وقتی از همان دانش آموزان می‌پرسیم که چرا می‌خواهید پزشک شوید؛ بیشترشان این جواب را می‌دهند: «بازار کار و درآمد پزشکی خوب است».
اشتباه این افراد از آن جایی شروع می‌شود که فکر می‌کنند پول، تمام چیزی است که برای انتخاب یک رشته نیاز است.

اگر به پزشکی و علوم آزمایشگاهی علاقه‌مند هستید و توان جسمانی و روحی برخورد با شرایط بیمارستانی را دارید می‌توانید در این رشته موفق شوید. بیشترین مباحث این رشته بحث در مورد علوم طبیعی و تجربی است.افراد علاقه‌مند به این شاخه دارای ذهنی پرجنب‌وجوش و فعال، شخصیتی ریسک‌پذیر و هیجانی و با قابلیت ارائه‌ی کارهای گروهی هستند

 

برای رشته تجربی چه درس‌هایی مهم است؟

در سال‌های اخیر با توجه به شدید بودن رقابت میان داوطلبان رشته‌های علوم تجربی، باید بدانید که تمامی دروس از اهمیت بالایی برخوردار هستند؛ اما از لحاظ عددی فعلا به این قانع باشید که هر درس یک ضریبی را به خود اختصاص می‌دهد؛ اگر براساس همین ضرایب بگوییم که چه درس‌هایی برای رشته تجربی مهم است باید بدانید که در میان دروس عمومی، درس ادبیات و دین و زندگی بالاترین ضریب و در میان دروس اختصاصی هم درس زیست و سپس درس شیمی بالاترین ضریب را به‌خود اختصاص داده‌اند و از این لحاظ مهم‌ترین دروس رشته تجربی محسوب می‌شوند.

آیا رشته تجربی سخت است؟

در رابطه با سختی رشته تجربی باید گفت ، تمامی رشته ها سختی خود را دارد اما یک‌سری عوامل دست به دست هم داده اند تارشته تجربی سخت تر از بقیه رشته ها به نظر برسد. این عوامل به شرح زیر است:

  • هجوم دانش‌آموزان برای انتخاب رشته تجربی:اکثر افراد از کودکی در سرخود پرویای تحصیل در رشته‌هایی همچون پزشکی،دندانپزشکی ، داروسازی و… پرورانده‌اند؛ همین امر سبب تمایل تعداد زیادی دانش‌آموز به رشته تجربی شده است. این حجم از علاقه به این رشته خوب است،اما متاسفانه همین آمار شرکت کنندگان تجربی را بسیار بالا می برد و باعث به وجود آمدن رقابت سختی بین داوطلبان می شود.
  • کم بودن ظرفیت رشته های دانشگاهی:عامل دوم در سختی رشته تجربی این است که همه داوطلبان با هدف دستیابی به رشته‌های پزشکی وپیراپزشکی وارد رشته تجربی می شوند و از طرفی ظرفیت این رشته ها در دانشگاه های روزانه و آزاد محدود است و ورود به آن ها کمی مشکل تر از سایر رشته هاست.

قبولی نیاز به تراز علمی بالا : به دلیل اینکه تنها دو درصد از داوطلبان کنکور تجربی می توانند در رشته های پزشکی و پیراپزشکی ادامه تحصیل دهند. داوطلبان کنکور تجربی باید بسیار مطالعه کنند و درس بخوانند و تسلط بسیاری بر مطالب داشته باشند تا بتوانند در این رقابت سخت پیروز شوند.

 

رشته تجربی چه شغل‌هایی دارد؟

یکی از موضوعات مهم درباره این است که رشته علوم تجربی چه شغل‌هایی دارد؛ همه‌ ما احساس می‌کنیم که شغل‌های رشته تجربی حالت بیمارستانی دارند و در زمینه درمان هستند؛ اما باید بدانید رشته تجربی یک رشته جامع است و از رشته تجربی می‌توان به شغل‌های مدیریتی، مهندسی و حتی حقوق هم رسید و لیست این رشته‌ها را در جداول بالا هم بررسی کردیم. اما پردرامدترین شغل رشته تجربی را می‌توان سه رشته پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی دانست.

معرفی رشته پزشکی و بازارکار آن

یکی از مهمترین و محبوب ترین رشته های گروه تجربی، رشته پزشکی است. این رشته هر سال، داوطلبان بسیار زیادی دارد و از پرطرفدارترین رشته ها بین دانش آموزان به حساب می آید. اکثر دانش آموزان تجربی، آرزوی قبولی در این رشته دشوار را دارند.

از جمله مشکلات رشته ی پزشکی، طولانی بودن دوره و طاقت فرسا بودن آن است،که در ایران این دوره حدود 7سال میباشد.محروم بودن از تعطیلات و تفریحات متداول هم سن و سالانتان و نداشتن درآمد تا پایان دوره ی تحصیلتان. بر همگان روشن است که مواجهه با صحنه های دلخراش مرگ، خونریزی و جراحت های شدید، کم کم بر روحیاتتان تاثیر منفی می گذارد.

پس این رشته مناسب کسانی است که توانایی تطابق با شرایط سخت آن را داشته باشند.
پس از اتمام دوره ی تحصیل، همه ی دانشجویان ملزم به گذراندن دو سال طرح پزشکی در مناطق محروم و خدمت سربازی (پسران).

بازار کار رشته پزشکی از منزل شخصی شروع و تا بيمارستان ها، درمانگاه ها، اورژانس ها و کليه مراکز درمانی در بخش های دولتی و خصوصی، ورزشگاه ها و غيره گسترش می يابد و در صورت بضاعت و توانائی مالی امکان تأسيس مطب را نيز می توان يکي از بخش هايی دانست که پزشک اشتغال خود را فراهم می کند

معرفی رشته دندانپزشکی و بازارکار آن

دندان پزشک کسی است که به درمان بیماری های دهان و دندان می پردازد. رشته دندانپزشکی شاخه ای از علم پزشکی است که طول دوره تحصیل آن حدود 6سال بوده و به مطالعه و آسیب شناسی دندان ها، تعمیر و نگهداری آن ها، افزایش طول عمر آن ها، حفظ سلامت و بهداشت دهان، ساختمان دهان و مخاط دهان، سلامت فک و لثه و صورت، و پیشگیری از بیماری های دهان و دندان می پردازد.

درواقع می توان گفت دندانپزشکی همانطور که از نامش برمی آید، تنها به مطالعه و درمان دندان نمی پردازد بلکه هدف از دانش دندانپزشکی سلامت و بهداشت دهان و اجزای آن است.

دندانپزشکان می توانند در کلیه مراکز خدمات درمانی دولتی و خصوصی و بیمارستان ها مشغول به کار شوند. همچنین اقدام به تاسیس مطب دندانپزشکی کنند که بسیار در بین دندانپزشکان رواج دارد.

معرفی رشته داروسازی و بازارکار آن

رشته داروسازی جزء سه رشته برتر میان داوطلبان کنکور تجربی است. پذیرش دانشجو در این رشته مانند سایر رشته ها از طریق کنکور سراسری و به صورت متمرکز صورت می گیرد. داروسازی تنها داروفروشی یا نسخه پیچی نیست.به زبان ساده تر یک داروساز با استفاده از فرمولات شیمی مواد دارویی را به شربت، کپسول، قرص تبدیل می کند تا استفاده آن برای بیمار راحت تر باشد.

یک دارو ساز باید حافظه قوی داشته باشد تا حجم زیادی از اطلاعات درباره دارو، عوارض جانبی دارو، مقدار دوز دارو، تداخلات دارویی و … را در خاطر خود بسپارد.

طول دوره تحصیل رشته داروسازی بین 5/5 تا 6 سال است و بعد از آن وارد مقطع دکترای عمومی می شوند. دانشجویان این رشته هم مانند رشته دندانپزشکی و دیگر رشته ها ملزم به گذراندن طرح اجباری 2 ساله در مناطق محروم هستند

معرفی رشته پرستاری و بازارکار آن

پرستاری از جمله رشته هایی است که فرد باید علاقه زیادی به خدمت رسانی و مراقبت از دیگران حتی خارج از حیطه کاری داشته باشد. پرستار نقش مهمی را در بخش مراقبت های درمانی و بهداشتی اجرا می کند.

تصور اکثریت مردم نسبت به رشته پرستاری این است که جایگاه اجتماعی پایینی دارد، اما خیر اینطور نیست زیرا یک پزشک با کمک پرستاران حرفه می تواند مراحل درمانی را پیش ببرد.

 

طول دوره تحصیل کارشناسی پرستاری حداقل 4 سال و حداکثر 5 سال است.این شغل مانند شغل دیگر به عنوان مثال معلمی تعطیلات خاص ندارند و به دلیل کمبود نیروی انسانی، افراد شاغل در این رشته پروسه طولانی را برای بازنشستگی طی می کنند.

پرستاران معمولا می توانند در مکان هایی مثل کلینیک ها، بیمارستان ها، پاراکلینک های دولتی و خصوصی، استاد دانشگاه مشغول شوند. تایم کاری شغل پرستاری در بیشتر مرکزهای درمانی اعم از خصوصی یا دولتی به صورت شیفت گردشی یا شیفت ثابت می باشد.

همچنین شرایط کاری هر پرستار در بخش های مختلفی از بیمارستان مانند CCU ، ICU، اتاق عمل، اطفال، اورژانس، داخلی و جراحی متفاوت است.

معرفی رشته فیزیوتراپی و بازارکار آن

فیزیوتراپی ، یکی از رشته های توانبخشی است که توسط حرکات فیزیکی ، به درمان بیماران و بهبود معلولین تا حد ممکن ، می پردازد. فیزیوتراپی را با عنوان طب فیزیکی نیز می شناسند. زیرا این روش درمان ، بدون استفاده از هیچ گونه دارو و مواد شیمیایی صورت می گیرد.

طول دوره کارشناسی پیوسته برای این رشته ، 4 سال می‌باشد.افرادی که از رشته فیزیوتراپی ، فارغ التحصیل می شوند ، از لحاظ اشتغال نگرانی نخواهند داشت. بیمارستان ها ، درمانگاه ها ، مراکز توانبخشی ، فدراسیون های ورزشی ، هلال احمر و … از جمله مکان هایی هستند که امکان اشتغال برای یک فیزیوتراپیست را فراهم می آورند. هم چنین افرادی که به قدر کافی مهارت و سابقه کاری داشته باشند ، می توانند با تاسیس یک مرکز فیزیوتراپی ، به صورت خصوصی مشغول فعالیت شوند

معرفی رشته هوشبری و بازارکار آن

رشته هوشبری در مقطع کارشناسی پیوسته، شاخه ای از علوم پیراپزشکی است. دانش آموختگان رشته هوشبری با وسیله های بیهوشی و کاربرد آن ها آشنا می شوند.طول دوره کارشناسی پیوسته برای این رشته ، 4 سال می‌باشد.

کارشناس هوشبری باید به پزشک متخصص بیهوشی در اتاق عمل کمک کند، داروها و تجهیزات و دستگاه هایی که برای بیهوش کردن بیمار لازم است را استرلیزه و آماده کند و بعد از این که دوباره به هوش می آید مراقب بیمار باشد.

باید در طول عمل علائم حیاتی بیمار را کنترل کند، مانند ضربان قلب، نوار قلب، فشار خون و تنفس. در حین عمل  اگر بخواهند به بیمار سرم یا خون تزریق کنند. این نیز کار کارشناس هوشبری است.

کارشناس هوشبری عضو تیم اتاق عمل است و بیشتر کارش داخل اتاق عمل می باشد و بعضی ها هم کلینیک های درد کار می کنند، می توانند اتاق عمل بیمارستان های خصوصی یا دولتی کار کنند یا مراکز جراحی و مراکز فوریت اورژانس هم کارشناس هوشبری لازم دارند.

معرفی رشته مامایی و بازارکار آن

شغل مامایی از جمله شغل های سنتی است که از گذشته های دور توسط بانوان صورت می گرفته. اما امروزه کسانی که به طور آکادمیک در رشته مامایی تحصیل می کنند درک عمیق تری نسبت به مراحل زایمان و شرایط مادر و کودک دارند.

طول دوره کارشناسی پیوسته برای این رشته ، 4 سال بوده و تحصیل در رشته مامایی در ایران به علت پایبند بودن به مسائل شرعی، در حال حاظر برای آقایان ممنوعیت دارد و تنها خانم ها امکان تحصیل در این رشته را دارند.

بازار کار برای این فارغ التحصیلان بعد از دریافت مدرک کارشناسی خوب است و این افراد می توانند در مراکز درمانی خصوصی، مراکز درمانی دولتی، زایشگاه ها، بیمارستان ها مشغول به کار شوند. فارغ التحصیلان این رشته در صورت داشتن شماره نظام پزشکی می توانند مطب تاسیس کنند.

دانشجویانی که دارای مدرک کارشناسی باشند می توانند در پست های مدیر و سرپرست بخش های مختلف درمانی، مراکز بهداشتی و درمانی مشغول به کار شوند

می کنند و بیماری ها ، صدمات و سایر اختلالات چشم را مدیریت می کنند. آنها در صورت لزوم عینک یا لنزهای تماسی را تجویز می کنند.

معرفی رشته بینایی سنجی و بازار کاز آن:

اپتومتریست ها چشم و سایر قسمتهای سیستم بینایی را معاینه می کنند. آنها همچنین مشکلات بینایی را تشخیص داده و درمان می کنند و بیماری ها ، صدمات و سایر اختلالات چشم را مدیریت می کنند. آنها در صورت لزوم عینک یا لنزهای تماسی را تجویز می کنند.

یک اپتومتریست در زمینه هایی مانند درمان تنبلی چشم کودکان، تهیه و تجویز وسائل کمک بینایی جهت نیمه بینایان، تشخیص دقیق عیوب انکساری چشم (ضعیفی چشم)، ساخت و ارائه عینک طبی، تجویز لنزهای طبی و غیر طبی، بررسی انحرافات چشمی و اصلاح انحرافات فعالیت داشته باشد. این افراد در رابطه با اصلاح انجرافات چشم نسبت به یک دکتر چشم پزشک اطلاعات بیشتری دارد.

هر ساله تعداد فارغ التحصیلان این رشته پایین است و در کل کشور فقط 4 دانشگاه برای این رشته دانشجو می پذیرند و دانشگاه آزاد این رشته را ارائه نمی دهد. به همین خاطر بازار کار این رشته در دنیا و ایران خوب است و آینده شغلی خوبی دارد.

بیشتر فارغ التحصیلان آن بلافاصله جذب بازار کار می شوند. این رشته جزء رشته هایی است که طرح در آن اجباری نیست، اما برای افرادی که قصد راه اندازی مطب شخصی دارند، علاوه بر داشتن مدرک دکترا، سرمایه کافی، تخصص، گواهی پایان طرح نییز الزامی است.

افرادی هم که مدرک کارشناسی دارند در صورت داشتن یه سری شرایط میتوانند مجوز تاسیس مطب را دریافت کنند.

 

معرفی رشته شنوایی سنجی و بازار کارآن:

رشته شنوایی سنجی یک رشته بالینی از گروه تجربی می‌ باشد که از سال ۲۰۰۸ تاکنون طرفداران زیادی پیدا کرده است. بنابراین انتخاب شغل با این عنوان در ۵ سال اخیر یکی از بهترین مشاغل در ایران شناخته شده. زیرا این رشته جای پیشرفت زیادی دارد.

از دیگر مواردی که انتخاب این رشته را شیرین می کند فعالیت شما در محیط های مختلف نظیر مدارس، درمانگاه ها، بیمارستان ها، کلینیک ها و … می باشد و همچنین با اقشار مختلف مردم اعم از نوزاد تا سالمند در ارتباط قرار می گیرید.

علم شنوایی سنجی به دقت و توجه زیادی نیاز دارد؛ بنابراین یکی از توانایی هایی که فرد باید از آن برخوردار باشد دقت و تمرکز بالاست. زیرا اگر با تمرکز و دقت وظیفه خود را انجام ندهد، امکان دارد کار بیمار را که آنقدرها هم وخیم نبوده به عمل جراحی بکشاند.

از دیگر مواردی که نشان می دهد شخص برای تحصیل در رشته شنوایی سنجی مناسب است، علاقه به درس فیزیک می باشد و باید مهارت هایی را در زمینه تشریح و فیزیولوژی برای شنوایی کسب نمایند.

تهیه و تنظیم: آکادمی درُدانش

coaching-1

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
chat
0