سلامت روان و اهمیت آن

سلامت روان و اهمیت آن
سلامت روان یکی از مهمترین شاخصههای سلامت و بهداشت یک جامعه محسوب میشود. برخورداری از این نعمت الهی در داشتن زندگی آسوده و دستیابی به اهداف عالیه حائز اهمیت زیاد است. محرومیت از این موهبت، انسانها را دچار مشکلات عدیدهای خواهد کرد.
سلامت روان به معنای اجرای موفقیت آمیز عملکرد روانی است که منجر به فعالیتهای سازنده، برقراری ارتباط با سایر افراد جامعه و توانایی تطبیق با تغییرات یادگیری و اعتماد به نفس میشود. سلامت روان عبارت است از سازش فرد از جهان اطرافش در حداکثر امکان؛ به طوری که باعث شادی و برداشت مفید و موثر او به طور کامل شود
عوامل تاثیرگذار بر سلامت روان چیست؟
عوامل متعدد اجتماعی، روانی و بیولوژیکی سطح سلامت روانی فرد را در هر مقطع زمانی تعیین میکند. میتوان گفت عوامل تاثیرگذار بر سلامت روان به دو دسته کلی عوامل بیرونی و عوامل فردی یا درونی تقیسم میشود.
عوامل بیرونی شامل: رفاه اقتصادی، آزادیهای اجتماعی و مدنی، عدالت اجتماعی و عدم تبعیض جنسیتی، نژادی و قومی، ثبات و امنیت سیاسی-اجتماعی است.
عوامل درونی شامل: شیوه یا سبک زندگی سالم، ژنتیک، خودباوری و شناخت از خود و تقویت اعتماد بنفس است.
البته در هر دو این عاملها موارد دیگری نیز نقش دارند که در این نوشته مجال پرداختن به آنها نیست. اما نگاهی به همین دو عامل اصلی و زیرشاخههای آن به ما نشان میدهد برای ارتقای سلامت روان و داشتن آسایش خاطر بیشتر نیازمند توجه به هر دوی این عوامل هستیم.
چطور سلامت روان بیشتری داشته باشیم؟
برای ارتقاء و حفظ سلامت روان نیازمند اقداماتی هستیم که کیفیت زندگیمان را بهبود ببخشند. همانطور که ذکر شد ممکن است بخشی از این اقدامات خارج از حیطه اختیارات ما باشد. اما میتوانیم به عنوان شهروندان یک جامعه این موارد را به عنوان مطالبات مدنی در حوزه سلامت روان از طریق رسانهها، ان.جی.او ها و ارتباط با مسئولین طرح و پیگیری کنیم.
اقداماتی که جوامع، سیاستمداران و دولتمردان برای ارتقاء سلامت روان شهروندان باید انجام دهند شامل: حقوق اولیه و عدالت مدنی، فراهم آوردن شرایط ثبات اقتصادی و امنیتی، فرهنگسازی و توجه به رفاهِ شهروندان است.
هر حکومتی موظف است نسبت به تامین حقوق اولیه و نیازهای روانی شهروندان خود بکوشد و اقداماتی مدون و با برنامهریزی مشخص را جهت ارتقای سلامت روانِ افراد جامعه انجام دهد.
سیاستهای ملی سلامت روان باید هم به اختلالات روانی و هم به مسائل وسیعتری که باعث ارتقاء سلامت روان می شود توجه داشته باشد. ارتقاء سلامت روان باید در سیاستها و برنامههای دولتی و غیردولتی قرار گیرد. علاوه بر بخش بهداشت، مشارکت بخشهای آموزش،کار، قانونگذاری، حملونقل، محیطزیست، مسکن و رفاه ضروری است.
ابعاد شش گانه سلامت روان
این افراد از نگرش مثبت به خود برخوردارند، جنبه های متعدد خود از جمله ویژگی های مثبت و نقاط ضعف خود را می پذیرند٢. روابط مثبت با دیگران:
روابط گرم، رضایت بخش و مطمئنی با دیگران دارند، به رفاه دیگران اهمیت می دهند، از همدلی عمیق، محبت و صمیمیت برخوردار هستند، و مصالحه در روابط انسانی را درک می کنند.
٣. خودمختاری:
خودمختار و مستقل هستند، در برابر فشارهای اجتماعی برای فکر کردن و عمل کردن به شیوه خاص مقاومت می کنند و رفتارشان را از درون تنظیم می کنند و با معیارهای شخصی خودشان را ارزیابی می کنند.
٤. تسلط بر خود و محیط تحت کنترل خود:
در رابطه با اداره کردن خود و محیط، احساس تسلط و شایستگی می کنند؛ مجموعه پیچیده ای از فعالیت های خود را کنترل می کنند؛ از فرصت های موجود در محیط استفاده موثر می کنند؛ می توانند موقعیت هایی را انتخاب کنند یا به وجود آورند که با نیازها و خواسته ها یا ارزشهای شخصی مناسب باشد.
٥. هدف در زندگى:
در زندگی هدف دارند؛ احساس می کنند زندگی حال و گذشته معنی دارد، برای زندگی کردن برنامه و هدف هایی مشخصی دارند.
٦. رشد شخصی:
احساس می کنند جریان رشد ادامه دارد، خود را رشد کننده و گسترش یابنده می بینند، به روی تجربیات جدید گشوده هستند، به صورتی تغییر می کنند که بیانگر خودآگاهی و اثربخشی بیشتر است.
4 تکنیک برای افزایش سلامت روان
1- قدرت “نه گفتن”
بسیاری از مردم تصور می کردند که استفاده از کلمه “نه” به دنبال توضیح طولانی و یا بهانه های متعدد است. من متوجه شدم که “نه” یک جمله کامل است و به ایجاد مرزهای در روابط کمک می کند. استفاده از قدرت “نه” می تواند در جلوگیری از آسیب دیدن در طول هفته کمک کند. اگر شما احساس پیچیدگی و شلوغی بیش از حد در کار و یا در روابط خود می کنید ممکن است نیاز به گفتن “نه” داشته باشید.
2- یوگا در خانه
من می دانم که شما در مورد قدرت یوگا چندین بار شنیده اید، اما بیایید واقعی باشیم، برخی از روزها عمل دوش گرفتن به تنهایی خود می تواند یک کار خسته کننده باشد، اشکالی ندارد که یک جلسه یوگا را از دست بدهید.
3- برای داشتن سلامت روان مطلوب از رژیم غذایی سالم استفاده کنید
یک رژیم غذایی ناسالم میتواند بر مغز و خلقوخوی شما تأثیر بگذارد، خواب شما را مختل کند، انرژی شما را از بین ببرد و سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف کند. برعکس، تغییر به یک رژیم غذایی سالم،کمقند، و سرشار از چربیهای سالم میتواند روی انرژی شما تأثیر بگذارد و خواب و خلقوخوی شما را بهبود ببخشد و به شما کمک کند تا به بهترین صورت به نظر برسید.
4- از خوابتان نکاهید: این مورد از چیزی که فکر میکنید مهمتر است
اگر زندگی شلوغی دارید، کمکردن خواب راحت ممکن است حرکت هوشمندانهای بهنظر برسد. اما زمانی که پای سلامت روان شما بهمیان میآید، خواب کافی یک ضرورت است نه تجمل. حذف حتی چند ساعت از خواب میتواند تأثیر واضحی در توانایی ذهنی و مقابله با استرس برای شما داشته باشد.
تهیه و تنظیم: آکادمی دُر دانش
قوانین ارسال دیدگاه در سایت