روش هایی برای کنترل استفاده از فضای مجازی

روش هایی برای کنترل استفاده از فضای مجازی
همانطور که می دانید، امروزه استفاده از اینترنت، موبایل و فضای مجازی در جامعه معاصر ریشه دوانده است.
پیشرفت تکنولوژی و فضای مجازی شیوه زندگی همه انسان ها را تحت تاثیر خود قرار داده است. این تاثیرات گاهی مثبت و گاهی منفی هستند.
با وجود افزایش روزافزون استفاده از فضای مجازی و تکنولوژی های مربوط به آن، افراد اطلاعات کمی در مورد اثرات استفاده زیاد از فضای مجازی، وابستگی به اینترنت و علائم اعتیاد به اینترنت بر روی سلامت روان و جسمی خود دارند. طبق تحقیقات انجام شده در سال گذشته، حدود 77 الی 80 درصد از آمریکایی ها به طور روزانه از اینترنت استفاده می کنند.
علائم اعتیاد به اینترنت
اعتیاد به اینترنت نشانه هایی دارد که شامل موارد زیر می شود:
- باید زمان زیادی را در شبکه های اجتماعی و اینترنت بگذرانید تا احساس رضایت داشته باشید.
- اگر به هر دلیلی نتوانید آنلاین شوید، دچار مشکلاتی مثل اضطراب، بدخلقی ، بی حوصلگی، بهانه گیری و …. می شوید و به محض استفاده از اینترنت علائمتان از بین می رود.
- در کل برای مقابله با احساسات منفی مانند گناه، اضطراب یا افسردگی در اینترنت وقت می گذرانید.
- چنانچه زمان زیادی را برای فعالیت های مرتبط با اینترنت مانند تحقیق در مورد فروشندگان اینترنتی، کتاب های اینترنتی و … صرف می کنید.
- اگر در زندگی تان اختلال ایجاد می شود و از سایر زمینه های زندگی مثل روابط، کار، مدرسه و اوقات فراغت بخاطر اینترنت غافل می شوید.
- اگر از دست دادن کار، رابطه و چیزهای مهم زندگی برایتان اهمیت چندانی ندارد و آنرا به وقت گذرانی در فضای مجازی ترجیح می دهید.
آسیب های اعتیاد به فضای مجازی
اختلالات روانپزشکی و روانی اجتماعی از مهمترین آسیب های اعتیاد به فضای مجازی است.
تحقیققات نشان داده که عزت نفس پایین، تکانشگری ، کیفیت خواب ضعیف ، اختلال خلقی و خودکشی با اعتیاد و وابستگی به فضای مجازی مرتبط است.
نتایج مطالعه ای که بر روی ۲۱۱۴ دانش آموز (۱۲۰۴ پسر و ۹۱۰ دختر) انجام شد نشان داد که افراد مبتلا به IA یا اعتیاد به فضای مجازی با علائم اختلال نقص توجه بیش فعالی (ADHD)، اختلالات افسردگی، فوبیای اجتماعی و خصومت به ویژه در میان نوجوانان پسر مواجه هستند.
بطور کلی افرادی که به فضای مجازی و آنلاین اعتیاد دارند دو نوع علائم احساسی و فیزیکی را تجربه می کنند.
علائم احساسی همانطور که گفتیم احساس گناه، اضطراب؛ افسردگی، احساس سرخوشی هنگام استفاده از فضای مجازی، انزوا، اجتناب از انجام کارها، از یاد بردن برنامه های خود و … می باشد.
علائم فیزیکی اعتیاد آنلاین مشخصا برای افرادیست که مدت طولانی از کامپیوتر استفاده می کنند. این افراد با کمردرد، سردرد، افزایش یا کاهش وزن، تاری دید، سندرم تونل کارپال، اختلال در خواب و … مواجه می شوند.
راهکارهایی برای مقابله با آن:
در زمانی که کنار نزدیکان و خانواده خود هستید ، از شبکه مجازی استفاده نکنید
زمان هایی که در کنار خانواده ، دوستان یا آشنایان خود هستید از اینترنت استفاده نکنید . سعی کنید از جمع هایی که در آن هستید لذت ببرید و خودتان را مشغول با اینترنت نکنید .
تلفن زدن را جایگزین پیام دادن ، کنید
اغلب افراد زمانی که با دیگران کار دارند ، به سرعت به آن ها پیام می دهند و پس از آن ساعاتی را هم صرف استفاده از اینترنت می کنند . شما می توانید به جای اینکه به دوستان خود پیام دهید ، به آن ها زنگ بزنید . در این حالت دیگر وسوسه نمی شوید که زمان بیشتری را آنلاین باشید .
استفاده از تایمر
یک تایمر بر روی گوشی همراه یا رایانه خود نصب کنید. زمان های استاندارد و مشخصی را برای استفاده از اینترنت و موبایل تعیین کنید. به محض زنگ خوردن تایمر خود را مجاب کنید که استفاده از اینترنت را کامل قطع کنید. سعی کنید در ابتدا تایم استفاده را به شدت کم نکنید. زیرا در صورت افراط در این مورد، شما نمی توانید استفاده از اینترنت را آنگونه که می خواهید مدیریت کنید. به مرور زمان استفاده از اینترنت را کاهش دهید تا به آنچه که می خواهید دست یابید.
ارتباط اجتماعی خود را گسترش دهید
برخی از افراد به دلیل تنها بودن و یا قرار نگرفتن در محیط های اجتماعی، وابسته به اینترنت می شوند. برای پیشگیری از اعتیاد به اینترنت و یا درمان آن سعی کنید ارتباط اجتماعی خود را افزایش دهید. می توانید در یک کلاس ورزشی ثبت نام کنید، به پارک بروید و یا در مهمانی ها حضور فعال داشته باشید. از هر روشی برای گسترش ارتباط اجتماعی مفید خود استفاده کنید. درمان اعتیاد به فضای مجازی در نوجوانان با گسترش ارتباط اجتماعی آنها و ارتباط سالم با خانواده میسر می شود.
جایگزین کردن کار با اینترنت با فعالیت های سالم و تفریحی
به جای استفاده از بازی های اینترنتی ، بازی های دسته جمعی مثل بدمینتون انجام دهید . بازی هایی مثل تخته را که می توانید با یک فرد واقعی انجام دهید ، با گوشی و آنلاین انجام ندهید .
کپی کردن اطلاعاتی که نیاز به خواندن دارد و یا چاپ کردن آن ها
اگر از یک کتاب هم نسخه الکترونیکی دارید و هم نسخه چاپی و کاغذی ، سعی کنید از نسخه چاپی و کاغذی استفاده کنید چون توجه ، تمرکز و یادگیری با کتاب های کاغذی بیشتر است ، ضعیف شدن چشم با کتاب های کاغذی کمتر است و در نهایت اگر شما از نسخه الکترونیکی استفاده کنید وسوسه می شوید که به اینترنت هم سر بزنید .
تهیه و تنظیم: آکادمی دُردانش
قوانین ارسال دیدگاه در سایت