راهکارهای تقویت اعتماد به نفس دانش آموران

راهکارهای تقویت اعتماد به نفس دانش آموران
یکی از عوامل اساسی در موفقیت تحصیلی، بالا بودن سطح اعتماد به نفس در دانش آموزان است. میزان اعتماد به نفس دانش آموز بر اهداف آموزشی او تاثیر می گذارد و یکی از بهترین راه ها برای افزایش اعتماد به نفس، مشارکت دادن دانش آموزان در چندین فعالیت مربوط به مقوله ی عزت نفس است.
با افزایش عزت نفس در دانش آموزان، آن دسته از آنها که احتمالا از یک محیط خانه ی نه چندان مطلوب وارد فضای مدرسه شده اند، می توانند مهارت هایی را بیاموزند که آنها را اجتماعی تر کند و حس احترام را در آنها برانگیزد.
برخی تصور می کنند که اعتماد به نفس یک امر ذاتی است و به تفاوت های فردی مربوط می شود. اما نتایج پژوهش های متعدد نشان از نقش پررنگ والدین، مربیان و معلمان کودکان و نوجوانان در افزایش یا کاهش سطح اعتماد به نفس در آنها دارد.
به دانش آموزان خود احترام گذاشته و آنها را تایید کنید
سعی کنید به عنوان معلم، به دانش آموزان خود گوش دهید. احترام بگذارید و شخصیت و علایق فردی آنها را بپذیرید. در طول صحبت کردن ها و اظهار نظرات آنها، سعی کنید با دقت به آنها گوش دهید و از بقیه همکلاسی هایش نیز بخواهید که همین کار را انجام دهند. این کار باعث می شود دانش آموز احساس کند که یک فرد مهم است و به خودش بیشتر از قبل اهمیت بدهید. هنگامی که دانش آموزان خود را با گوش دادن، احترام گذاشتن و پذیرش آنها همانگونه که هستند، تایید می کنید. این یعنی به آنها می گویید که منحصر به فرد هستند و هر کدام توانایی های و عملکردهای مناسبی دارند. در نتیجه اعتماد به نفس دانش آموزان خود را افزایش می دهید.
از جملات مثبت استفاده کنید:
یک راه دیگه برای تقویت اعتماد به نفس دانش آموزان استفاده از جملات مثبت برای خودمونه. ممکنه شما فکر کنید که با یک جمله نمیشه تغییر کرد یا این کار به نظرتون مسخره بیاد. اما مقاومت کنید و ادامه بدید و با مرور زمان می تونید متوجه تغییرات بشوید.
بازخورد مثبت و تشویق
موفقیت و رفتار مطلوب دانشآموز را مورد تشویق قرار دهید. این روش بهخصوص در افزایش اعتماد به نفس دانش آموزان ابتدایی مؤثر خواهد بود. تشویق میتواند در مقابل جمع یا در تنهایی انجام شود. اما تشویق در برابر جمع برای از بین بردن اعتماد به نفس پایین در دانشآموز مفیدتر خواهد بود.
چشمپوشی از اشتباهات جزئی
تصحیح هر اشتباهی که دانشآموز مرتکب میشود؛ ممکن است باعث شود دانشآموز اینگونه برداشت کند که کفایت و شایستگی لازم را ندارد. پس سعی کنید از برخی اشتباهات جزئی که آسیبی به یادگیری دانشآموز نمیرساند، چشمپوشی کنید.
تعیین هدف از هر جلسۀ تدریس
پیش از شروع درس، هدف نهایی از تدریس آن جلسه را توضیح دهید. هدف نهایی را به اهداف جزئیتر تقسیم کنید.
در هر مرحله از دانشآموزان بازخورد بگیرید تا مطمئن شوید که آیا به هدف تدریس دست یافتهاند یا نه. به دانشآموزانی که در فهم درس مشکل دارند، کمک کنید و آنان را در دستیابی به هدف تشویق نمایید.
این فرایند را تا رسیدن به هدف اصلی تدریس ادامه دهید. از این طریق میتوانید ضمن تدریس در تقویت اعتماد به نفس دانش آموزان نیز گام مؤثری بردارید.
مهارتهای تازهای به دانشآموزان بیاموزید
مهارتها و تواناییها، نقش مهمی در میزان اعتماد به نفس دانش آموزان دارند. هر چه که یک دانشآموز تواناتر و با مهارتتر شود، میتواند اعتماد به نفس بیشتری نیاز داشته باشد، چون همانطور که گفتیم، پیشزمینه اصلی داشتنِ اعتماد به نفس داشتنِ توانایی است؛ و بعد از آن، باور به این تواناییها.
زمینه را برای شکوفایی استعدادهای دانشآموز فراهم کنید
مهمترین وظیفه معلمان و مدیران و پدر مادرها در مواجه با دانشآموزان فراهم کردن محیطی امن برای شکوفایی استعدادهای دانشآموز است. دانشآموز باید بداند که میتواند بدون ترس از تحقیر و سرزنش استعدادهای خود را به نمایش بگذارد و برای پرورش آنها تلاش کند.
دادن حق انتخاب به دانشآموزان
همواره دو یا سه برنامۀ تدریس در نظر داشتهباشید و در مورد اینکه کدام یک را اجرا کنید، از دانشآموزان خود نظر بگیرید. وقتی دانشآموزان احساس کنند که در تنظیم برنامۀ کلاس نقش دارند، با اشتیاق بیشتری بر درس متمرکز خواهند شد.
علاوه براین، توانایی نظردهی و تصمیمگیری در تقویت اعتماد به نفس دانش آموزان نقش بسیار زیادی خواهد داشت.
رتقای نقاط قوت دانشآموزان
فرصتهای مختلفی فراهم سازید تا دانشآموزان بتوانند، تواناییهای خود را به نمایش بگذارند. برای مثال، اگر دانشآموزی در یک مبحث از درس اطلاعات زیادی دارد، از او بخواهید که آن مبحث را در کلاس توضیح دهد.
از تحقیر و سرزنش دانشآموزان خودداری کنید
تحقیر و سرزنش عواملی بسیار ویرانگر در روابط هستند. معلمان و یا والدین با تحقیر و سرزنش دانشآموزان به آنها احساس طرد شدن و بیارزشی میدهند. درنهایت عزتنفس و اعتماد به نفس دانشآموزان بهشدت آسیب میبیند. معلمان و والدین باید بتوانند با رعایت اصول حرفهای حین انتقاد کردن، از انتقال احساس بیارزشی به دانشآموزان جلوگیری کنند.
به دانشآموزان کمک کنید که خودشان را بهتر بشناسند
هیچچیز مانند شناخت نمیتواند به عزتنفس و اعتماد به نفس ما کمک کند. معلمان و والدین وظیفه دارند که با فراهم کردن محیطی امن به دانشآموزان کمک کنند خود را بهتر ببینند و با ضعفها و نکات قوت خود آشنا شوند. معلمان و پدر و مادرها باید بتوانند به دانشآموزان بیاموزند که هر فرد متشکل از نکات تاریک و روشنی است و باید برای شناخت و پذیرش هرکدام از اینها تلاش کرد.
کلام آخر:
اگر انسان ظرفیتها وتواناییهای خدادادی خود را نشناسد و باور نداشته باشد که میتواند با اتکا به نفس بر مشکلات و حوادث گوناگون فائق آید، بدیهی است که هنگام مواجه شدن با کمترین مشکلات، خود را در بنبستی گرفتار خواهد دید که سراسر زندگی او را تحت تأثیر خود قرار خواهد داد.
تهیه و تنظیم: آکادمی دُر دانش
قوانین ارسال دیدگاه در سایت