راهکارهایی برای کشف استعداد پنهان خود

دسته بندی :دُرسا, رشد تحصیلی, رشد فردی ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ coaching-1 23
راهکارهایی برای کشف استعداد پنهان خود

راهکارهایی برای کشف استعداد پنهان خود

تعریف علمی استعداد چیست؟

خب حالا که با معانی لغوی استعداد آشنا شدیم برای اینکه بهتر بدانیم استعداد چیست؟ خوب است بدانیم متخصصین این حوزه یعنی روانشناسان در مورد استعداد چه می گویند.

ملانی کلاین روانشناس معروف در کتاب راهنمای سنجش روانی می گوید:”  مجموعه‌ای از توانایی‌ها که در فرهنگ‌های خاص، باارزش به شمار می‌رود”.

اما تعاریف دیگری را هم از استعداد می توان نوشت :

–  میزان نسبی توسعه یک فرد در موضوع و یا فعالیتی خاص است.

–  یعنی پتانسیل یا توانایی برای درک و یادگیری سریع تر موضوعات.

– توانایی عملکرد فرد برای ارائه فعالیت‌های متفاوت در محیط پیرامون خود است.

–  ظرفیت یا توان بالقوه برای یادگیری موضوعی خاص است.

سوال اصلی اینجاست که استعدادهای پنهان خود را چگونه بشناسیم و چگونه آن‌ها را پرورش دهیم؟ اگر استعداد پنهان خود را بشناسیم به منبعی غنی دست پیدا خواهیم کرد و در تمام جوانب زندگی از آن بهره خواهیم برد. خواه در تلاش برای پیدا کردن شغل مناسبی باشیم، خواه بخواهیم مهارت جدیدی را در خود رشد دهیم، اولین فاکتوری که ما را یاری خواهند کرد استعدادهای ما هستند.

برای آنکه بتوانید استعداد خود را شناسایی کنید از ده نفر از اطرافیانتان بپرسید که در چه کارهایی استعداد دارند؟ همان‌طور که انتظار می‌رود جواب‌های متفاوتی خواهید گرفت. تعداد بسیاری از افراد نمی‌دانند چه استعدادهایی دارند. پس شما چطور می‌توانید به پاسخ سوال خود برسید؟ اغلب افراد به حدی درگیر زندگی روزمره هستند که فرصت ندارند درباره این موضوع فکر کنند. بنابراین این استعدادها، پنهان و بلااستفاده باقی می‌ماند.

یکی از مهم ترین مسائل در کشف استعداد در موضوعی خاص، این است که ببینید به آن موضوع علاقه دارید یا خیر! وقتی شما به آن علاقه داشته باشید، مسلماً با شوق و ذوق بیشتری به سمت آن می‌روید و در نهایت هم، نتایج بهتری خواهید گرفت.

اما برعکس، وقتی با بی میلی به سمت کاری بروید، امکان ندارد در نهایت در آن به موفقیت برسید. این را همه افراد صاحب نظر دنیا می‌گویند. پس یکی از دلایلی که موجب می‌شود استعداد ما در کاری بیشتر شود، همین بحث وجود یا عدم وجود علاقه است. به قول استاد مصطفایی: تنها راه خستگی ناپذیری شما، حرکت در مسیر علایقتان است.

برای این که استعدادتان هم کشف شود، نیاز به 4 عنصر اصلی دارید: علایق، ارزش های فردی، هوش ها و تیپ های شخصیتی؛ تا زمانی که این 4 عنصر در کنار هم شناخته نشوند، شما نمی توانید استعداد اصلی و رسالت زندگی خود را پیدا کنید.

 

برای کشف استعدادهای خود:

خودتان را باور کنید

نکته مهمی که برای حل سوال چگونه استعداد خود را کشف کنیم باید به آن توجه کنید، این است که به هیچ وجه جملاتی از قبیل “دیگه از من گذشته، به درد من نمی‌خوره، من که دیگه بچه نیستم و…” را به کار نبرید. چرا که بزرگسالان نیز باید به خوبی استعداد خودشان را بشناسند و کشف کنند تا بهترین شرایط را برای خودشان ایجاد کنند. وگرنه می‌شوند مثل افرادی که چند بار شغل خود را تغییر داده اند و هنوز هم به شغلی که در حال فعالیت هستند حس خوبی ندارند. ممکن است در اطراف شما نیز این گونه افراد وجود داشته باشند. شما باید باور کنید که با استعداد هستید و می‌توانید کارهای فوق العاده ای به وسیله استعدادهایتان انجام دهید.

قطعاً حرکت به سمت استعداد و فعالیت در همان مسیر، سرعت رشد در کسب و کار و یا هر چیز دیگری را چندین برابر می‌کند و این برای بزرگسالان از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

برای کشف استعداد خود در کودکی خود جستجو کنید

سفری به دوران کودکی خودتان بکنید؛ ببنید در آن زمان:

چه کاری را بهتر از بقیه هم سن های خودتان انجام می‌دادید؟

چه کاری بود که شما را هیجان زده می‌کرد؟

بهترین سرگرمیتان چه بود؟

همین گونه از خودتان این سوالات را بپرسید تا با کندوکاو در دوران کودکی، کشف کنید که درون شما چه استعدادی نهفته است. چرا که در آن زمان است که شما بیشترین وقت را صرف انجام کاری می‌کردید که از آن لذت می‌بردید. این طور خیلی راحت تر به پاسخ سوال چگونه استعداد خود را کشف کنیم می رسید.

به حرف دیگران گوش کنید

افرادی که در اطراف شما هستند، اغلب بهتر از خودتان به استعداد پنهان‌ شما واقف هستند. اگر شما تلاش می‌کنید تا این موضوع را با تفکر و دقت فراوان کشف کنید، آن‌ها آن استعداد پنهان را سال‌هاست در رفتار شما شناخته‌اند.  تا امروز به حرف اطرافیان خود گوش نکرده‌اید؟اکنون وقت آن رسیده کمی به حرف‌هایشان فکر کنید.

هیچ ایده‌ای از این موضوع ندارید؟، بهتر است کمی به صحبت‌های اطرافیان خود گوش کنید. آن‌ها شما را به چه صفاتی می‌شناسند؟ در انجام چه کارهایی از شما کمک می‌خواهند؟ مطمئن باشید که پاسخ‌هایشان شما را شگفت‌زده خواهد کرد.

علایق خود را کشف کنید

احتمالاً هم اکنون و در زمان بزرگسالیتان هم وقتی صحبت از انجام کارهایی که علاقه دارید می‌شود، قلبتان بلندتر و یا تندتر می‌زند. درست مثل زمان کودکیتان.

شما باید ببینید چه کاریست که وقتی به شما پیشنهاد آن داده می‌شود، آدرنالین در خون شما جریان پیدا می‌کند و مشتاق انجام آن هستید. اصلاً وقتی به کاری علاقه داشته باشید، تمام تلاش خود را می‌کنید که آن کار را به نحو احسن انجام دهید. حتی اگر وقتی برای آن نداشته باشید، حتماً کارهای دیگر خود را کنسل می‌کنید که به علایقتان برسید. درست می‌گویم؟

استعدادهای ما معمولاً در جهت علایقمان هستند. می‌توانید ببینید به کدام کارها علاقه دارید، سپس آنها را با لیست استعدادها تطبیق دهید. این گونه معمولاً استعدادهای شما راحت تر و بهتر کشف می‌شوند.

 

از منطقه امن خود خارج شوید

ما تغییر را دوست نداریم و معمولا در برابر آن مقاومت می‌کنیم. اگر به دنبال معنا باشید، بر روی نقاط قوت خود تمرکز می‌کنید یا توانایی‌های خود را بهبود می‌بخشید، اما در این میان باید از منطقه خود نیز خارج شوید تا بتوانید تجربه بیشتری کسب کنید و استعدادهای پنهان خود را کشف کنید. چه بخواهید خود را در مهارتی تقویت کنید و چه بخواهید روی استعداد جدیدی تمرکز کنید و سراغ شغلی جدید بروید، در هر حالت باید باید ریسک کنید، انرژی بیشتری داشته باشید و بر ترس خود غلبه کنید.

 

انجام کدام کارها برایتان به سادگی آب خوردن است؟

چه کارهایی را به طور طبیعی راحت‌ تر ازدیگران انجام میدهید؟ برای انجام چه فعالیت هایی به فکر کردن نیاز ندارید؟ به تجربیات خود نگاهی بیاندازید و ببینید انجام دادن چه کارهایی برایتان ساده تر از چیزی است که دیگران میگویند.

در طول تحصیل خود برای کدام یک از درس ها کمتر از همه استرس داشتید و میتوانستید بدون درس خواندن زیاد، نمره کامل بگیرید؟ در محیط کار یا خانواده چطور؟ برای استعدادیابی باید به تجربیات ساده زندگی خود توجه کنید و تک تک آن ها را کشف کنید.

 کارهای سخت را امتحان کنید.

در زندگی همه ما یک سری کار سخت وجود دارد که همیشه عقب انداخته شده اند. مثلا بعضی از ما به خاطر ترس از صحبت در جمع هیچوقت سخنرانی نکرده ایم یا همیشه فکر کردیم نمیتوانیم یک نویسنده ماهر باشیم؛ چون هیچوقت انشای خوبی در دوران دبستان ننوشته ایم.

خیلی از افراد استعدادهای زندگی خود فقط به خاطر این که کارهای سخت را عقب انداخته اند؛ پیدا نکرده اند. یک لیست از کارهای سخت زندگی خود پیدا کنید که همیشه به خاطر ترس از شکست، انجام آن ها عقب انداخته اید. شروع به امتحان کردن این کارها کنید. بعید نیست که استعداد گم شده خود را در بین همین کارهایی پیدا کنید که همیشه از انجام دادن آن ها می‌ترسیدید.

 نگاهی به تمام موفقیت های زندگی خود بندازید.

اگر فکر میکنید آدم با استعدادی نیستید؛ مطمئن باشید یک اشکالی در روند استعدادیابی شما وجود دارد. خوب به زندگیتان نگاه کنید ببینید در چه حوزه هایی موفق بوده اید. فرقی نمیکنند که این موفقیت ها کوچکند یا بزرگ؛ مهم این است که پیروزی های شما میتوانند نشان دهنده استعداد درونی شما در زندگی باشند. با دقت به این موفقیت های خود نگاه کنید. آیا نکته مشترکی در بین این تجربیات خود پیدا نمیکنید؟

کسب بهترین معدل سال پنجم، به دست آوردن جایگاه نفر اول در مسابقات دو دانش آموزی، کشیدن نقاشی تمام همکلاسی های خود، جلب توجه همه مدیران شرکت به خاطر پیدا کردن راه حل های جدید. همه این موارد میتوانند نشان دهنده استعدادی در شما باشند که هنوز پرورش پیدا نکرده اند.

 

تهیه و تنظیم : آکادمی دُر دانش

coaching-1

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
chat
0