راهکارهایی برای ایجاد انگیزه درس خواندن

دسته بندی :دُرسا, رشد تحصیلی ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ coaching-1 37
راهکارهایی برای ایجاد انگیزه درس خواندن

راهکارهایی برای ایجاد انگیزه درس خواندن

اهمیت داشتن انگیزه برای دانش آموزان:

 

  • ۱. انگیزه تاثیر مستقیمی روی تلاش برای رسیدن به اهداف مشخص دارد. در واقع انگیزه اهداف مشخصی را ترسیم می‌کند که افراد برای رسیدن به آن تلاش می‌کنند. بنابراین انگیزه روی انتخاب‌هایی که دانش آموزان می‌کنند تاثیر می‌گذارد. به عنوان مثلا، انگیزه است که تعیین می‌کند دانش‌ آموز در کلاس هنر ثبت‌نام کند یا فیزیک، بعد از مدرسه مستقیم به خانه برگردد تا تکالیف فردایش را انجام دهد یا در برنامه‌های فوق‌برنامه‌ی مدرسه شرکت می‌کند.
  • ۲. انگیزه باعث می‌شود تلاش و انرژی دانش آموز افزایش یابد. انگیزه است که تعیین می‌کند دانش آموز حتی سخت‌ترین تکالیف مدرسه‌اش را با علاقه و اشتیاق انجام می‌دهد یا مدام از زیر کارها شانه خالی کند.
  • ۳. انگیزه است که شروع یک کار و ادامه دادن آن را ممکن می کند. انگیزه وقتی را که دانش آموزی روی کاری می‌گذارد افزایش می‌دهد و نقشی تعیین کننده در یادگیری و رسیدن به هدف دارد.
  • ۴. انگیزه فرآیندهای شناختی را بهبود می‌دهد. شاید عجیب به نظر برسد، اما انگیزه واقعا روی نوع اطلاعات و نحوه‌ی پردازش آنها اثر می‌گذارد، چرا که دانش‌ آموزانِ با انگیزه با احتمال بیشتری به درس توجه نشان‌ می‌دهند و سعی می‌کنند درس را بفهمند. در عوض دانش آموزان بی انگیزه فقط به شکلی مصنوعی سعی می‌کنند فرآیند یادگیری را پشت سر بگذارنند.
  • ۵. انگیزه است که تعیین می‌کند کدام نتایج مشوق و کدام‌ها تنبیه‌کننده هستند. مثلا دانش‌ آموزانی که انگیزه‌ی زیادی برای شاگرد اول شدن یا گرفتن نمره‌های خوب دارند، با گرفتن نمره‌ی ۲۰ تشویق می‌شوند و اگر نمره‌ایی پایین بگیرند احساس بدی خواهند داشت و برای گرفتن نمره‌ی بالا بیشتر تلاش خواهند کرد.
  • ۶. در نهایت،‌ انگیزه باعث می‌شود عملکرد دانش آموزان بهبود یابد. تمام دلایلی که تاکنون به آنها اشاره کردیم، یعنی تلاش، پشتکار، فرآیندهای شناختی، همه و همه به بهبود عملکرد منجر می‌شوند.

مولفه های انگیزه

 

 

1. جهت: انگیزه باعث میشه رفتارهای انسان هدف و جهت خاصی داشته باشه و واضح تر بشه. مثلا کسی که انگیزه اش از دانشگاه رفتن وقت گذرونیه، کمتر میره سر کلاس ها، زیاد غیبت می کنه و سرکلاس به حرف استاد خوب گوش نمی کنه. در مقابل کسی که انگیزه اش مدرک عالی گرفتنه جوره دیگه ای رفتار می کنه. بنابراین انگیزه به رفتارهای ما جهت خاصی میده.

2. پافشاری: موقع هایی هست که در برابر مشکلاتی که سر راهمون هستند نیاز به انگیزه داریم تا پافشاری کنیم و مشکلات رو پشت سر بگذاریم. مثلا برای بعضی از ما یادگیری زبان ممکنه سخت باشه. اما اگه انگیزه لازم رو داشته باشیم و یادگیری مون رو ادامه بدیم و پافشاری کنیم، می بینیم که می تونیم از پسش بر بیاییم؛ هرچند که اولش سخته.

3. شدت: گاهی برای رسیدن به اهداف باید با سرعت عمل و یا شدت بیشتری تلاش کنیم تا بتونیم سریع تر به هدف هامون برسیم. مثلا اگه می خواهیم در مبحث زبان انگلیسی بیشتر پیشرفت کنیم، باید هرروز براش وقت بگذاریم، تمرین کنیم، کلاس بریم، فیلم زبان اصلی ببینیم و…

 

باید کشف کنید و بفهمید که چرا مطالعه را به تعویق می اندازید

حالا می خواهیم به برخی از موارد مربوط به ایجاد انگیزه برای درس خواندن رسیدگی کنیم.

شما خودتان را متقاعد کرده اید که تکلیف هایتان خیلی فراتر از سطح توانایی شما هستند، یا ممکن است فکر کنید که تکمیل تکالیف خود راهی برای سرکشی علیه خانواده و معلم هایتان است.

یا ممکن است به این نتیحه رسیده باشید که مطلب درسی شما، بسیار کسل کننده و باعث خستگی شما می شود.

یا اینکه متاسفانه همیشه منتظر یک زمان طلایی برای شروع کارتان هستید. چنان از درس خواندن دور شده اید که نمی دانید اصلا از کجا باید شروع کنید.

باید بفهمید که چرا از مطالعه و درس خواندن دور شده اید و انجام آن را همیشه به تعویق انداخته اید، اولین و مهم ترین قدم برای شروع مطالعه انگیزه است، تا می تواتید به خودتان انگیزه دهید

به جای مقایسه کردن، عمل کنید!

یکی از بدترین عادت‌هایی که در بیشتر ما ایرانیان دیده می‌شود عادت مقایسه کردن است.
خب اگر راستش را بخواهید خودمان هم خیلی مقصر نیستیم. چرا؟ چون معمولا این اتفاق از سنین خیلی پایین و بچگی شروع می‌شود. ما مدام با دیگر همکلاسی‌هایمان یا فلان بچه فامیل مقایسه می‌شویم. این اتفاق باعث می‌شود که همیشه حس بدی در مورد خود داشته باشیم. در نتیجه فرد انگیزه خود را برای انجام کارهای مختلف از دست خواهد داد. چرا؟ چون هنوز نپذیرفته که او هم مانند دیگران دارای نواقصی است. در حقیقت او هنوز متوجه نشده است که هیچکس کامل نیست.

برای ایجاد انگیزه تحصیلی تمام موارد را جدول بندی کنید

علت اصلی دوری شما از درس و تکالیف این است که موضوعات پیش رو خیلی بیشتر از حد تصورتان هستند. در واقع یکی از بهترین افزایش انگیزه برای درس خواندن این است که با برنامه پیش بروید و کارهای بزرگ را به کارهای کوچک تر تقسیم کنید.

شما به یک برنامه طبقه بندی شده نیاز دارید، این برنامه جدول بندی شده است و شما باید هر تکلیف را در قسمت جداگانه ایی قرار دهید.

هر روز قسمت مشخصی از این جدول ها را پر کنید.

آن هم به این دلیل است که تکالیفتان را طبقه بندی کرده اید و با خواندن و مطالعه، بخش هایی از این جدول ها به کنترل درامده اند.

برای ایجاد انگیزه برای درس خواندن برنامه ریزی و قسمت کردن تکالیفتان روند کار شما را آسانتر و حتی سریع تر می کند.

قسمت کردن تکالیف ممکن است باعث شود، سه صفحه از کتاب درسی خود را بخوانید، یا اینکه پنج سوال گزینه ایی را پاسخ دهید و یا حتی با جست و جو در اینترنت یک مقاله مرجع پیدا کنید.

پس در نهایت نتیجه می گیریم که، می توانیم با یک برنامه خوب و منظم به همه ی امور رسیدگی کنیم و نتیجه مطلوبی را دریافت کنیم.

 از تکنیک 5 دقیقه استفاده کنید

یکی از اصلی ترین مشکل بسیاری از افراد حتی در زمینه های غیر درسی مشکل ” شروع کردن ” است. به همین دلیل انگیزه درس خواندن ندارند!

راه حل این مشکل تکنیکی فوق العاده به اسم تکنیک 5 دقیقه استغ به این ترتیب که حس و حال انجام هرکاری را که ندارید فقط و فقط به مدت 5 دقیقه انجامش دهید. 5 دقیقه مدت زمانی بسیار بسیار اندک است و عملا هیچ کسی را اذیت نمی کند و بعد از 5 دقیقه انجام دادن آن کار اگر دوست نداشتید کار مورد نظر را متوقف کرده و انجام ندهید!

معمولا بسیاری از این افراد که در شروع کردن مشکل دارند مانند انباری از باروتند که فقط لنگ یک جرقه کوچکند و وقتی که جرقه ای به آنها برسد، کار را به بهترین شکل ممکن انجام می دهند و به پایان می رسانند. شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در تابستان سال های گذشته به اجبار برای یک کلاس آموزشی ثبت نام شده اید در صورتی که هیچ علاقه ای به آن نداشتید. پس از آن که چند جلسه از کلاس را شرکت کردید و رفتار استاد و محتوای کلاس را دیدید علاقه مند شدید و حتی در آن زمینه رشد و پیشرفت چشمگیری هم داشته اید.

 به خودتان حق بدهید که …

برای ایجاد انگیزه برای درس خواندن بعد از مطالعه و درس خواندن حتما، زمانی را به خودتان اختصاص بدهید و استراحت کوتاهی داشته باشید.

این استراحت کوتاه می تواند پنج دقیقه باشد، شما می توانید در این پنج دقیقه بازی مورد علاقه تان را انجام دهید یا اینکه گیتار بزنید، یا به پیاده روی کوتاهی بروید

همین استراحت ها و زنگ تفریح های کوتاه بخش اصلی قسمت های این جدول ها هستند.

تاثیر خوراکی‌ها بر افزایش انگیزه برای درس خواندن

از هرچه بگذریم، سخن شکم خوش تر است! خب بالاخره در کنار غذای روح، ما به غذای جسم هم نیاز داریم. سعی کنید حتما هنگام درس خواندن کنار خود خوراکی هم قرار دهید. انواع مغز‌ها، میوه‌جات و یا سبزیجاتی مثل هویج می‌توانند میان وعده‌های مناسبی برای شما هنگام درس خواندن باشند. اگر دوست دارید می‌توانید از چیپس و پفک هم به مقدار کمی استفاده کنید. خب بالاخره شما قرار است برای درس خواندن به خودتان انگیزه بدهید، پس چه راهی بهتر از این! خوردن خوراکی‌ها هم مواد غذایی بدن شما را تامین می‌کند و هم مثل یک جایزه که برای درس خواندن شما تعیین شده، باعث افزایش انگیزه شما برای درس خواندن خواهد شد.

تهیه و تنظیم: آکادمی دُردانش

coaching-1

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
chat
0