بررسی کامل انواع دانشگاه ها

بررسی کامل انواع دانشگاه ها

بررسی کامل انواع دانشگاه ها

دانشگاه‌های سراسری (دولتی)

دانشگاه «سراسری» و «دولتی» مجموعه دانشگاهی وابسته به وزارت علوم تحقیقات و فناوری است که هزینه آن توسط دولت پرداخت می‌شود. در سال‌های اخیر این دانشگاه اقدام به برگزاری دوره‌های شبانه یا نوبت دوم برای دانشجویان کرده است و تحصیل در این دانشگاه را به دو بخش روزانه و شبانه تقسیم نموده است. تحصیل در دوره روزانه بدون پرداخت هزینه است، اما تحصیل در نوبت دوم با پرداخت هزینه اندکی برای دانشجویان همراه است. در حال حاضر علاوه بر این بخش مراکز دیگری نیز با کسب مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دانشجو می‌پذیرند. از جمله این مراکز، دانشگاه فرهنگیان (مراکز تربیت‌معلم) وابسته به وزارت آموزش‌وپرورش و مؤسسات آموزش عالی وابسته به سایر وزارت خانه‌ها است.

دانشجویان بخش شبانه نیز همانند بخش روزانه از تمامی امکانات و شرایط  تحصیلی و امکانات رفاهی برخوردارند. معمولاً دانشجویان دوره‌های شبانه نیز همراه با دانشجویان نوبت اول در یک کلاس و با همان اساتید تحصیل می‌کنند. تنها تفاوت آن‌ها اخذ شهریه از دانشجویان شبانه است. دانشگاه‌های دولتی از بهترین و بالاترین سطح و رتبه میان دانشگاه‌های ایران برخوردارند. از لحاظ علمی، لیست دروس و واحدهای درسی، اساتید مجرب و دانشجویانی با رتبه‌های عالی در کنکور، همه و همه دست‌به‌دست هم داده‌اند و دانشگاه دولتی را جزو بهترین‌ها کرده‌اند. برای قبولی در دانشگاه‌های دولتی به‌خصوص در بعضی از رشته‌های پرطرفدار دانش‌آموزان باید رتبه‌های تک‌رقمی یا رتبه‌های دو الی سه‌رقمی را در کنکور کسب کنند، یعنی قبل از ورود به محیط آموزشی این دانشگاه‌ها باید از یک فیلتر بسیار سخت به نام کنکور سراسری گذشت.

ازلحاظ شهریه و مسائل مالی این دانشگاه از دانشجویان خود مبلغی دریافت نمی‌کند. این امر برای افرادی که ازلحاظ مالی دارای مشکل هستند، گزینه مناسبی است. به دلیل معتبر بودن مدرک دانشگاهی بعد از اتمام دوران دانشگاه دانشجویان این مراکز زودتر از سایر دانشجویان وارد بازار کار می‌شوند. درنهایت این نکته را باید ذکر کرد که اگر دانش‌آموزی در دوره روزانه انواع دانشگاه‌های دولتی قبول شود و تصمیم به انصراف و ترک دوره کند، حق تحصیل در دوره روزانه دانشگاه دولتی در کنکور سال آینده را نخواهد داشت. هم‌چنین، دانشجویان برخی دانشگاه‌های دولتی مانند دانشگاه فرهنگیان در قبال هزینه‌هایی که پرداخت نمی‌کنند تعهد به خدمت دارند، یعنی برای گرفتن مدرک خویش باید طبق قوانین دانشگاه طی دوره‌ای مشخص برای کشور خدمت کنند.

دانشگاه سراسری مازاد ظرفیت

این نوع تحصیل بیشتر برای رشته تجربی بوده و از آنجایی که ظرفیت سراسری روزانه در رشته‌های پر طرفدار پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی خیلی محدود است یک سری از دانشگاه‌ها در قبال دریافت هزینه، چندین نفر بیشتر از حالت عادی پذیرش می‌کنند. معمولاً دانشجویان روزانه و مازاد ظرفیت در یک کلاس درس با اساتید مشترک هستند. طبق مصوبات وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، از سال تحصیلی 94 – 93 دانشگاه‌های علوم پزشکی که واحدهای پردیس خودگردان ندارند ، می‌توانند به صورت ظرفیت مازاد دانشجو پذیرش کنند. مثلاً اگر دانشگاهی در رشته پزشکی 40 نفر ظرفیت دارد ، می‌تواند 20 نفر نیز به صورت مازاد بر ظرفیت دانشجو جذب کند و از این طریق فرصت تحصیل برای تعداد بیشتری از داوطلبان علاقه‌مند به رشته‌های پزشکی و رشته‌های پیراپزشکی فراهم می‌شود.

محل تحصیل دانشجویان پذیرفته شده در دوره ظرفیت مازاد، به اختیار دانشگاه است اما معمولاً این دانشجویان در کنار سایر دانشجویان پذیرفته شده دوره روزانه به تحصیل می‌پردازند و در شرایط و ضوابط عمومی و اختصاصی پذیرش، همانند دانشجویان واحد پردیس خودگردان هستند؛ بنابراین فرق دوره ظرفیت مازاد با پردیس در محل تشکیل کلاس‌هاست. برای دانشجویان پردیس خودگردان دانشکده‌های جداگانه از دانشکده اصلی در نظر گرفته می‌شود اما دانشجویان دوره ظرفیت مازاد به دلیل آنکه دانشگاه واحد پردیس مجزایی ندارد، در کنار دانشجویان روزانه تحصیل می‌کنند. نقل و انتقال و میهمانی پذیرفته شدگان ظرفیت مازاد به سایر دانشگاه‌هایی که ظرفیت مازاد دارند، طبق توافق دانشگاه مبدأ و مقصد انجام می‌گیرد.

هزینه تحصیل در دانشگاه‌های ظرفیت مازاد را هیئت امنایی آن دانشگاه مشخص می‌کند و با توجه به اینکه دانشجویان از امکانات رفاهی مناسبی برخوردار هستند، بنابراین شهریه نسبتاً زیادی از آن‌ها دریافت می‌شود. حتماً توصیه می‌کنیم که قبل از انتخاب این دانشگاه، شهریه رشته مورد نظر خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که برای پرداخت شهریه و هزینه تحصیل مشکلی ندارید. میزان شهریه ظرفیت مازاد تقریباً با شهریه دوره‌های پردیس خودگردان یکسان است اما چون هر دانشگاه شهریه جداگانه‌ای را دریافت می‌کند، لذا شما می‌توانید با مراجعه به وبسایت دانشگاه، از شهریه دقیق رشته و دانشگاه انتخابی خود اطلاع یابید. اعتبار مدرک این دانشگاه‌ها کاملاً مشابه سراسری روزانه است.

پردیس خودگردان (شهریه‌پرداز) وابسته به دانشگاه دولتی

دانشگاه‌های پردیس خودگردان در سال‌های گذشته برای جذب دانشجو از خارج از کشور تأسیس شدند، اما موفق به این کار نشدند و امروزه با پذیرش دانشجو در قبال اخذ شهریه مشغول به کار هستند. این دانشگاه‌ها هزینه‌های خود را از دانشجویان دریافت می‌کنند و مستقل از بخش دولتی هستند. اساتید و لیست دروس این دانشگاه‌ها همانند بخش روزانه دانشگاه سراسری است و تنها تفاوت آن‌ها شهریه آن است که از شهریه بخش نوبت دوم یا همان شبانه بالاتر است. روش پذیرش دانشجویان دانشگاه‌های پردیس از طریق آزمون سراسری سازمان سنجش یا آزمون اختصاصی و بر اساس مقررات و آیین‌نامه‌های دانشگاه و با نظارت سازمان سنجش آموزش کشور انجام می‌گیرد. این دانشگاه تحت نظارت وزارت علوم هستند، ارزش مدرک آن‌ها با دانشگاه‌های دولتی فرقی ندارد. همان‌طور که قبلاً بیان کردیم این دانشگاه زیرمجموعه‌ای از دانشگاه‌های هستند که دارای کیفیت تدریس بالا بوده و اساتید حاضر در این دانشگاه‌ها همانند دانشگاه‌های دولتی درجه یک هستند. مزایای دانشجویان در این دانشگاه مانند دانشجوهای روزانه دانشگاه‌های دولتی است با این تفاوت که بایستی شهریه پرداخت کنند.

دانشگاه‌های آزاد اسلامی

دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاهی غیردولتی است که کار خود را در سال ۱۳۶۱ با نخستین واحد دانشگاهی، یعنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی آغاز کرد. دانشگاه آزاد اسلامی امروزه جزو برترین دانشگاه‌های ایران است و در میان دانشگاه‌های معتبر جهانی نیز مقام خوبی دارد. این دانشگاه در قبال هزینه‌هایی که از دانشجویان دریافت می‌کند به‌صورت خصوصی اداره می‌شود. دانشجویان این دانشگاه برای ورود به این مراکز علمی نیاز چندانی به پایه قوی یا تلاش و مشقت فراوان برای کسب نتیجه عالی در کنکور ندارند و می‌توانند با هر سطح علمی در این دانشگاه به تحصیل بپردازند. در سال‌های اخیر با افزودن رشته‌های بدون کنکور جذب دانشجو در دانشگاه آزاد راحت‌تر از قبل نیز شده است.

واحدهای درسی این دانشگاه نیز تئوری محور هستند و از لحاظ عملی مانند دانشگاه‌های دولتی قوی نیستند. از مزایای دانشگاه آزاد ایجاد فضای آموزش در مناطق محروم و برای افراد با سطح علمی متوسط یا کم بوده است. البته نوع دیگری از تحصیل در دانشگاه‌ آزاد با نام ظرفیت مازاد آزاد وجود دارد که در رشته‌های پرمخاطب مثل پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری و… که شهریه این رشته‌ها در مازاد 30-50% بیشتر از حالت عادی است. دانشجویان عادی با دانشجویان مازاد آزاد در یک کلاس درس می‌نشینند. با افزایش تعداد این دانشگاه‌ها در سطح کشور تعداد دانشجویان و فارغ‌التحصیلان جویای کار، روند صعودی به خود گرفته و این نکته باعث شده کمیت بر کیفیت علمی این مراکز غلبه کند و سطح علمی دانشجویان و اساتید این دانشگاه‌ها را پایین بیاورد. اگر قصد ادامه تحصیل در این دانشگاه را دارید بهتر است ابتدا از هزینه‌های رشته تحصیلی خود مطلع شوید و سپس دست به انتخاب آن بزنید.

 

دانشگاه غیر انتفاعی

دانشگاه های غیر انتفاعی از بودجه غیر دولتی و با استفاده از شهریه دانشجویان ادامه می‌شوند. نحوه مدیریت مراکز غیر دولتی نیز به صورت هیئت امنایی است. پذیرش در دانشگاه های غیر انتفاعی از طریق کنکور سراسری است. موسسات آموزش عالی که در ادامه توضیح داده‌ایم نیز یکی از انواع دانشگاه غیر انتفاعی محسوب می‌شوند. شهریه این دانشگاه ها نسبت به دوره‌های روزانه بیشتر و نسبت به دانشگاه‌های آزاد و پردیس کمتر است.

دانشگاه پیام نور

دانشگاه پیام نور ابتدا در سال تأسیس شد و هدف از آن تحصیل افرادی بود که به دلایلی مانند شاغل بودن یا ترجیح شخصی می‌خواهند غیر حضوری درس بخوانند. این دانشگاه زیر نظر وزارت علوم فعالیت می‌کند. تحصیل در دانشگاه پیام نور رایگان نبوده و دانشجویان باید شهریه پرداخت کنند. آزمون ورودی و سامانه آموزشی دانشگاه پیام نور مستقل از کنکور سراسری است. دروس تئوری در دانشگاه پیام نور به صورت غیر حضوری ارائه می‌شوند اما برای برخی واحدهای عملی نیاز به حضور در کلاس است.

دانشگاه جامع علمی کاربردی

دانشگاه علمی کاربردی با هدف افزایش مهارت‌های عملی  و ارتقاء مهارت‌های شاغلین تأسیس شده است. مراکز علمی کاربردی شهریه دریافت می‌کنند، کلاس‌های حضوری دارند و مدرک آن‌ها مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. بسیاری از فارغ‌التحصیلان رشته کار دانش، هنرستان‌ها و مدارس فنی حرفه‌ای که باید ابتدا در مقطع فوق دیپلم درس بخواننمی‌توانند وارد دانشگاه علمی کاربردی شوند. رشته‌های قابل انتخاب این مراکز شامل چهار گروه آموزشی صنعت، کشاورزی، مدیریت و خدمات اجتماعی و فرهنگ و هنر هستند. هر سال دو بار در نیمسال اول (شهریور) و نیم سال دوم( دی)، ثبت نام برای مقاطع کاردانی و کارشناسی در دانشگاه های علمی کاربردی انجام می‌شود. پذیرش در مقطع فوق دیپلم و کارشناسی برخی از رشته‌ها به صورت بدون کنکور (بر اساس سوابق تحصیلی و شرط معدل دیپلم) و پذیرش در مقطع کارشناسی از طریق شرکت در آزمون سراسری انجام می‌شود. دفترچه انتخاب رشته و ثبت نام در این دانشگاه، در سایت سازمان سنجش قرار می‌گیرد.

دانشگاه آزاد اسلامی ظرفیت مازاد

مانند آنچه درباره دانشگاه دولتی گفتیم، دانشگاه آزاد هم در رشته‌های پرمخاطب مثل پزشکی، دنداندانپزشکی، داروسازی و پرستاری با دریافت ۳۰ تا ۵۰ درصد شهریه بیشتر، چند نفر ظرفیت مازاد می‌پذیرد. دانشجویان ظرفیت عادی با دانشجویان مازاد آزاد در یک کلاس درس می‌نشینند.

دانشکده سما

دانشگاه‌های سما زیر مجموعه کوچکی از دانشگاه‌های آزاد هستند اما فقط در مقطع کاردانی پیوسته پذیرش دانشجو دارند و اکثر رشته‌های دانشکده‌های سما نیز بدون کنکور هستند. دانشگاه‌های سما کارگاه‌ها، کلاس‌های عملی و سایر خدمات آموزشی رشته‌های هنر و فنی حرفه‌ای را ارائه می‌دهند و گزینه مناسبی برای دانش‌آموزان هنرستانی هستند. البته برای ثبت نام در دانشگاه سما داوطلبان فقط می‌توانند در رشته متناسب با رشته فارغ التحصیلی خود ثبت نام کنند و فقط مجاز به انتخاب حداکثر ۲۰ کد رشته محل هستند. برای ورود به دانشگاه سما نیازی به ارائه مدرک پیش دانشگاهی نیست. یکی از تفاوت های دانشگاه های سما و واحدهای دانشگاه آزاد در نحوه برگزاری کلاس‌ها است. کلاس‌های دانشجویان خانم و آقا در دانشکده‌های سما به صورت مجزا برگزار می‌شوند. تفاوتی ببین مدرک تحصیلی دانشکده سما و دانشگاه آزاد وجود ندارد و دانشجویان دانشگاه سما امکان ادامه تحصیل در سایر انواع دانشگاه ها در مقاطع تحصیلی بالاتر را دارند، همچنین می‌توانند وارد بازار کار شوند.

 

تهیه و تنظیم: آکادمی دُردانش

coaching-1

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
chat
0