اهمیت و ارتقای فن بیان

اهمیت و ارتقای فن بیان
تردیدی وجود ندارد که داشتن فن بیان قدرتمند، شانس موفقیت و کامیابی در دنیای امروزی را افزایش خواهد داد. پس ضروری است به عنوان یک موضوع مهم، بدانیم که مفهوم و معنی فن بیان چیست یا «Speaking Skills» را به صورت دقیق و مشخص بیان کنیم. با ما در ادامه این متن همراه باشید تا با بهترین معنی از فن بیان آشنا شوید.
فن بیان چیست؟ تعریف خلاصه و ساده
فن بیان در حقیقت همان توان سخن گفتن (در هر شرایط و زمان) است. زمانی که صحبت از فن بیان به میان میآید، جدا از این که شما چه کسی هستید؟ چه کاری دارید؟ با چه کسی صحبت میکنید، توانایی برقراری ارتباطتان اهمیت پیدا میکند.
فقط کافیست که از زبان خود استفاده کنید، شما نیاز به بهبود فن بیان خود دارید. اگر میخواهید با دوستان خود ارتباط خوبی برقرار کنید، روابط عمومی خوبی داشته باشید، منظور خود را به خوبی به مخاطبانتان منتقل کنید و همچنین کاری کنید که بقیه از همنشینی و صحبت با شما لذت ببرند باید «فن بیان» خوبی داشتهباشید.
از طرف دیگر، ما انسانها مدام با یکدیگر در ارتباطیم. ارتباطاتی که از طریق کلام و گفتوگو شکل میگیرند و ادامه پیدا میکنند. همه ارتباطات ما از قبیل کاری و شخصی مبتنی بر کلام و بیان هستند. پس به راحتی میتوان فهمید که فن بیان نقش مهمی را در زندگی ما بازی میکند، تا جایی که میتوان آن را به عنوان یک فن و یا مهارت معرفی کرد. مهارتی که همه ما به آن نیازمندیم. در این مقاله به طور مفصل درباره چیستی فن بیان و اهمیت آن به بحث میپردازیم. بهصورت خلاصه فن بیان به این معنا است که ما بدانیم چه چیزی را در چه زمانی و به چه شکلی بگوییم.
آیا فن بیان را میتوان تقویت کرد؟
برای پاسخ به این سوال باید به شما بگوییم که این مهارت هم مثل موضوعات دیگر در افرادی بیشتر ظهور و بروز دارد که مشخصه های خاصی داشته باشند از جمله عوامل وراثتی، محیط زندگی فرد، علایق شخصی و … اما این مطلب به این معنا نیست که چنین مهارت مهمی باید فقط در ذات ما باشد و ما به هیچ وجه قادر به کسب آن نیستیم. خوب صحبت کردن هم مثل همه مهارت های دیگر زندگی قابل رشد دادن و تقویت کردن است.
کاربردهای فن بیان
همانطور که گفته شد ما با بیان کردن کلمات در واقع در پی ابراز خود و رفع نیازهایمان هستیم. برای درک بهتر کاربردهای فن بیان چند مثال را مطرح خواهیم کرد:
- آیا رییس یک شرکت یا یک موسسه هستید و از شما درخواست میشود در جلسه ای مهم که تعدادی از متخصصین حضور دارند سخنرانی کنید؟
- آیا برای راه اندازی شغل جدیدتان نیاز به مبلغی وام دارید و باید رییس بانک را قانع کنید تا زودتر به پرونده شما رسیدگی کند؟
- آیا با همسر و فرزندانتان کشمکش هایی دارید که باید به آنها به درستی و بدون ایجاد سوء تفاهم رسیدگی کنید؟
- آیا کارمند موسسه ایی هستید و نیاز میبینید در مورد ارتقاء موقعیت شغلی خود با رئیستان صحبت کنید؟
- آیا مربی، استاد دانشگاه و یا معلم هستید و هر روز باید ده ها نفر را در مورد مطالبی که عنوان میکنید به درک صحیح برسانید؟
- آیا قرار است شما بعنوان نماینده شرکتتان برای بستن یک قرارداد بزرگ و رسمی در جلسه ایی حضور داشته باشید؟
به هر گوشه از زندگی خود نگاه کنید کاربرد های فن بیان را احساس خواهید کرد. در تمامی این مثل ها به وضوح دیدید که هیچ انسانی بی نیاز از خوب سخن گفتن نیست. بنابراین هیچ فرصتی را برای آموختن اصول و قواعد فن بیان از دست ندهید.
برای تقویت فن بیان روی کدام مهارت ها وقت بگذاریم؟
مهارت مدیریت استرس: بدون شک یکی از مهمترین مهارتهایی که لازم است هر سخنرانی به آن مجهز باشد، مدیریت استرس است. به همین علت، معمولاً در آموزش فن بیان، بخشی از تمرینها و تکنیکها به مدیریت استرس اختصاص پیدا میکند. بسیاری از کسانی که ما احساس میکنیم فن بیان قوی ندارند، صرفا به علت ضعف در مدیریت استرس اینگونه بهنظر میرسند.
شیوه تنفس: یکی از اولین نشانههایی که دیگران میتوانند متوجه شوند که شما گرفتار فشار و استرس شدهاید و چندان بر خودتان مسلط نیستید، شیوهی نفس کشیدن شماست. استرس و فشار روانی، معمولاً عمق تنفسهای ما را کمتر و تعداد آنها را افزایش میدهد. این موضوع به شدت فن بیان شما را تحت شعاع قرار می دهد و موثر است.
مهارت کنترل حجم صدا: هر کس با شما در مورد فن بیان و بالا بردن قدرت بیان صحبت کند، احتمالا در مورد حجم صدا و اهمیت آن هم صحبت خواهد کرد. بنابراین، این موضوع بدیهی و کاملا آشکار را زیادی برایتان تکرار نمی کنیم و یک تمرین ساده اما موثر را به شما پیشنهاد کنیم:
یک گوشه از یک اتاق را انتخاب و در ان بنشینید یا بایستید و نقطه ای را در نظر بگیرید و فرض کنید در آن نقطه یک مخاطب وجود دارد و سعی کنید مستقیم طوری برای او صحبت کنید که کاملا متوجه بشود و صدا شفاف و واضح به او برسد. این تمرین به عنوان یکی از ساده ترین تمرینات فن بیان، بهتنهایی میتواند بخش مهمی از کیفیت سخنرانی شما را بهبود دهد. به خاطر داشته باشید که یکی از محلهای فرضی که انتخاب میکنید، کسی باشد که چند متر عقبتر و پشت سر شما نشسته است.
تکنیک های فن بیان
1. خود را به طور مرتب در معرض صحبت قرار دهید
حتماً دقت کردید کسانی که به رشته بدن سازی میروند را توصیه به کار کردن روی بدنشان می کنند. به این شکل که مثلاً اگر می خواهید بازوی بزرگ و قدرتمندی داشه باشید، باید مدام از این عضو بدن کار بکشید و به طور مستمر وزنه بزنید تا به شکل دلخواه شما برسد.
مهارت خوب صحبت کردن هم از این قاعده مستثنی نیست. شما باید از این عضو بدنتان بیشتر کار بکشید، مدام خودتان را در معرض صحبت کردن قرار دهید و شک نکنید تمرین مهم در کنار یادگیری مهارت های دیگر سخنرانی و فن بیان همین صحبت کردن مداوم است.
2. صدای رسا داشته باشید
همان طور که در بخش قبل نیز گفتیم، داشتن صدای رسا و واضح، میتواند میزان اثرگذاری صحبت های شما را به شدت افزایش دهد و مطالب را بهتر به دیگران انتقال دهد. به نظر شما، آیا فردی که با ریتم کند صحیت میکند و ولوم صدایش هم بسیار پایین است، آیا میتواند مطالب را به خوبی انتقال دهد؟ اصلاً میتواند با دیگران ارتباط درستی برقرار کند؟ جواب مسلماً منفی است. چرا که فرد مقابل او آنقدر حس و حال ندارد که بخواهد به مطالب او گوش دهد! بلند و رسا صحبت کردن به شدت در جذابیت صحبت های شما تاثیرگذار است و میتواند از بی حوصلگی فرد مقابل جلوگیری کند.
3. محکم و با اطمینان صحبت کنید
زمانی که خودتان به صحبت های خود به خوبی اطمینان داشته باشید و باور داشته باشید که حرف هایتان کاملاً درست هستند، قطعاً میزان تاثیرگذاری کلام شما هم بیشتر خواهد بود.
یکی از کاربردهای بسیار عالی محکم و با اطمینان صحبت کردن تاثیر گزاری بیشتر و جذب بهتر مشتری می باشد و در نهایت اطمینان بیشتر به کلام ما می باشد. در زندگی روزمره نیز همین طور است؛ اگر میخواهید فردی را متقاعد کنید، یا اصلاً در حال صحبت کردن با فرد دیگری هستید و میخواهید تاثیر صحبت های شما بیشتر باشد، باید با اطمینان و محکم صحبت کنید
10 روش مهم برای تقویت کاربرد سخنوری و فن بیان در زندگی
اما ما برای تقویت سخنوری و فن بیان شما 10 راه در نظر گرفته ایم که به شما کمک میکند تا با بیانی سلیس و دلنشین مردم را به خود جذب کنید:
- با اعتماد به نفس صحبت کنید.
- وانمود نکنید که همه چیز را می دانید.می توانید با انجام تست مهارت فردی نظیر تست آی کیو میزان ضریب هوشی خود را مورد سنجش قرار دهید.
- خودپرستی را کنار بگذارید.
- همه چیز را به خودتان ربط ندهید.
- حواستان به نوع نشستن یا ایستادنتان باشد.
- دیوانه وار توجه نشان دهید.
- خودتان را آماده کنید.
- دوستان حقیقی پیدا کنید.
- مراقب عبارت های تائیدی خود باشید.
- تمرین کنید
و حرف آخر
- فن بیان پرحرفی نیست!
- فن بیان لزوماً حاضرجوابی نیست!
- فن بیان لزوماً خوش صدا بودن نیست!
این سه تا نکته کمکتون میکنه همیشه یادتون باشه که فن بیان چی نیست!
تهیه و تنظیم: آکادمی دُر دانش
قوانین ارسال دیدگاه در سایت