اهمیت اینده نگری در زندگی

اهمیت اینده نگری در زندگی
نقش آینده نگری در زندگی
براساس مطالعات متخصصان روانشناسی مثبت گرا، آینده نگری یکی از مهمترین تواناییهاییست که یک فرد برای رسیدن به اهدافش به آن نیاز دارد. آینده نگری یعنی «یک جهت گیری شناختی برای آینده، یک نوع عقلانیت عملی و خودکنترلی که به طور موثر به دستیابی به اهداف بلندمدت فرد کمک میکند». به بیان دیگر اینکه قله پیش رویمان را ببینیم و به سوی آن بر اساس یک نقشه عملی و برنامه ریزی قدم برداریم.
فواید آینده نگری
آینده نگری فواید بسیاری دارد و از هزینه های مادی و معنوی بسیاری جلوگیری می کند. به همین دلیل بهتر است که خانواده ها و مسئولین مدرسه آموزش آینده نگری را حتماً در برنامه تربیتی شان قرار دهند. از جمله مهم ترین فواید آینده نگری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برنامه ریزی دقیق برای زندگی
- جلوگیری از تصمیم های هیجانی و بدون فکر قبلی
- شکست های کمتر
- افزایش نظم در فعالیت های روزمره
- کنترل زندگی
- بالا رفتن احتمال دست یابی به اهداف
- مقاومت در برابر تصمیم های نادرست
راهکارهایی برای آینده نگری:
1- برای تبدیل شدن به فرد آینده نگر باید رفتارهای لحظهای و موقت خود را کنترل کنیم و بر آن نظارت داشته باشیم.
2- همیشه در نظر داشته باشیم که هر تصمیمی عواقبی به همراه دارد. بنابراین به عواقب تصمیماتمان بیندیشیم.
3- باید طرح و برنامهای دراز مدت برای آینده ترسیم کنیم.
4- مهارتهای مدیریتی، فردی و حرفهای مناسب را کسب کنیم تا با توسل به آنها بتوانیم خود را از تصمیمگیری لحظهای دور کنیم.
5- باید سعی کنیم در زندگی روزمره دارای یک سبک فکری خاص باشیم.
6- برای آینده نگر شدن باید در تصمیم گیریها و انتخابهای مهم، به اندازه کافی، تفکر را پشتوانه اعمال خود کنیم.
7- برای تبدیل شدن به انسانی با قدرت آینده نگری باید تعادل را در زندگی فردی و اجتماعی رعایت کنیم و به این امر توجه کنیم که هر چیز در جای خود نیکوست.
8- هر فردی در زندگی، دارای آرزوها و آمالی است. این فرد همچنین اهدافی دارد که ممکن است با آرزوهایش متفاوت باشد یا همسان باشد و یا حتی دارای تعارض و تضاد باشد. این فرد باید برای رسیدن به موفقیت به میزان کافی میان این دو دسته از خواستههایش، هماهنگی ایجاد کند.
9- حفظ انسجام و یکپارچگی در زندگی، شرط رسیدن به آینده نگری است.
تفکرات نادرست درباره آینده نگری
با اینکه در تمام موارد ذکر شده آینده نگری را یک ویژگی مثبت معرفی کردیم اما برخی از افراد تصورات اشتباهی از آن دارند.هنگامی که این تصورات غلط مبنای تصمیم گیری یا رفتار آنها می شود ، چه بسا برای خود و اطرافیان ، خطرات و عواقب شدیدی به بار می آورند.برخی از این تصورات اشتباه شامل موارد زیر می شود :
1. آینده نگری صفتی است که می توان کاربرد آن را فقط در چند حوزه زندگی مثل اقتصاد یا کار یا حداکثر زندگی مشترک مشاهده کرد.
با اینکه این سه حوزه بخش بزرگی از زندگی را تشکیل می دهد نباید فراموش کنیم که آینده نگری و دوراندیشی مربوط به تمام تصمیمات و رفتارها در زندگی است . روابط اجتماعی ، مسافرت ، تفریحات و سرگرمی و به طورکلی هر تصمیمی که با این ویژگی مثبت در ارتباط است باید از آن استتفاده کنیم و تصمیمات درست و رفتارهای دوراندیشانه ای داشته باشیم.
2. آینده نگری نوعی حساب گری خودخواهانه است.
باید توجه داشت که در آینده نگری خودخواهی وجود ندارد. گاه این ویژگی مثبت باعث برقراری روابط خوب با دیگران یا عمق دادن به این نوع روابط می شود و یا حتی موجب رفاه دیگران خواهد شد. بنابراین آینده نگری خودخواهی نیست.
3. آینده نگری یعنی احتیاط کاری افراطی ، ترس ، عدم ریسک پذیری و خوار شدن
اگر چه در آینده نگری باید احتیاط وجود داشته باشداما این به معنی ترس یا احتیاط مفرط نیست. چه بسا نوجوانان و جوانان گاه با همین استدلال از طرف دوستان ، تسلیم آنها شده و در برابر خواسته های آنها تسلیم می شوند و تن به رفتارهای پرخطری چون مصرف مواد و الکل ، کشیدن بی رویه سیگار و قلیان یا روابط جنسی نامشروع می دهند. باید به خاطر داشته باشیم که گاه نترسیدن در شرایطی که باید ترسید نوعی حماقت است.
تهیه و تنظیم: آکادمی دُردانش
قوانین ارسال دیدگاه در سایت