آثار مثبت و منفی دوست در زندگی

آثار مثبت و منفی دوست در زندگی
تحقیقات معتبر در سطوح جهانی نشان میدهد در سنین نوجوانی تاثیرپذیری دانشآموزان از دوستان و همسالان بسیار بیشتر از خانواده و اقوام است.
این مسئله دغدغه اصلی بسیاری از خانوادهها است.
و طیف گستردهای از خانوادهها با شرایط متفاوت مالی، فرهنگی، تعداد اعضای خانواده، شهر محل سکونت، محل زندگی، اختلاف سنی والدین با دانشآموز و غیره و غیره را شامل میشود.
تاثیر دوست در نوجوانی از جمله مواردی است که والدین را با ورود فرزندانشان به سنین نوجوانی و بلوغ درگیر میکند. یکی از مهمترین مسائلی که در شکل گیری شخصیت فرد در دوران جوانی و نوجوانی، تاثیرگذار است، دوستان انتخابی او هستند. افراد با نزدیک شدن به سن نوجوانی به دنبال گسترش روابط دوستی خود هستند و تاثیرپذیری بسیاری از آنها دارند، اما والدین بایستی توجه داشته باشند که فرزندشان ضمن درگیر نشدن در روابط دوستی پرخطر، به مسیر انحرافات اخلاقی و رفتاری نیز کشیده نشوند. برای اینکار والدین باید درک درستی از این موضوع داشته باشند و آگاهی خود را افزایش دهند.
تاثیر دوست در رشد نوجوانی
با تغییرات شدید هورمونها و احساس تنهایی در دوره نوجوانی، احساس دوستیابی نیز در افراد شکل میگیرد. داشتن دوست در تمامی برهههای زندگی مهم است، اما نوجوانان به واسطه پیدا کردن دوست سالم، حتی میتوانند زندگی خود را در مسیر درست پیش ببرند.
معمولا دوستیهایی که در این سنین شکل میگیرد، دوستیهای عمیقی است که تا سالها مستحکم باقی میماند. نوجوانان با توجه به فرآیند طبیعی رشد، در این مرحله به همسالان خود گرایش بیشتری دارند، تا اوقات فراغت خود را با آنها بگذرانند به همین دلیل یکی از نگرانیهای والدین این است که فرزندشان در این سنین، درگیر دوستیهای پرخطر نشوند.
تاثیرات مثبت دوست:
کمک به تصميمگيري
دوستان و همسالان بر تصميمگيري نوجوان تاثير ميگذارند. بهطور کلي، دوره نوجواني، دوره آزمايش و خطاست؛ دورهاي که نوجوان تصميمات خود را در زمينههاي مختلف تغيير ميدهد.
نوجوان به نگرشها و نظريات ديگران و به خصوص دوستانش درباره خود اهميت زيادي ميدهد.
او با دريافت مستقيم و غيرمستقيم نظريات دوستان درباره خودش و همچنين در جريان مقايسه ويژگيهاي خود با آنها، به شناختهاي جديدي از ابعاد وجودي خويش ميرسد. اين شناختها موجب پيدايي تصوير جديدي از خود ميشود.
پايه دوستيهاي عاقلانه
مطالعات نشانگر اين است که گروه همسالان و دوستان، بسياري از نيازهاي نوجوان را تامين ميکنند که يکي از مهمترين آنها نياز به محبت کردن و محبت ديدن است و موارد ديگري از قبيل تقويت نوعدوستي و رسيدن به استقلال را نيز ميتوان متذکر شد.
اين تاثيرات مثبت در صورتي قابل دريافت است که اولا اهداف گروههاي دوستي سازنده بوده و جنبه بزهکارانه نداشته باشند، ثانيا والدين نقش خود را در مقابل نوجوان و دوستانش به خوبي ايفا کنند و به جاي قرار گرفتن در مقابل آنها در کنار آنها حرکت کنند.
درسخواندن گروهي
تاثير گروه همسالان تنها به دوستي ختم نميشود و ميتواند در درس خواندن يا نخواندن، لذت بردن از درس يا احساس بدي از درس خواندن داشتن تاثيرگذار باشد البته به شرط اينکه با يك برنامهريزي واحد (به صورت گروهي) درس بخوانند، سعي كنند مطالب درسي را براي همديگر تشريح كنند و مطالب درسي را به نوبت به همديگر درس بدهند.
آثار مخرب دوست ناباب:
نفوذی قلدر
یکی از واضح ترین نشانه های دوستی های مخرب این است که شما را به انجام رفتار مجرمانه یا خطرناک تشویق می کند. با تحت نفوذ قرار دادن دیگران توسط چرب زبانی ها و باج دادن های موقتی یا حتی تحریک احساسات شما با تحقیر و تخریب، معمولا سعی می کند به هر قیمتی که شده شما را وارد دسته ها و گروه های دردساز از جمله باندهای مواد مخدر، تشویق به مصرف انواع مواد مخدر یا همدستی برای ساختن مواد، تشویق به انجام رفتارهای پرخطر جنسی بکند.
شورشی
در حالی که معاشرت با این دست از دوستان ماجراجویانه و هیجان انگیز به نظر می رسد اما بسیار خطرناک نیز می باشد. شورشی ها مطمئناً شما را به دردسر می اندازد. بی ثباتی و غیرقابل پیش بینی بودن این دست از افراد بعد از مدتی می تواند ظاهر شود. به احتمال زیاد بیش از یک بار با فشار همسالان با این دست از افراد روبرو خواهید شد. در صورت امکان بهتر است از این نوع دوستان خودداری کنید. حتی اگر هم نشینی با این ها در ابتدا هیجانانگیز به نظر میرسد در نهایت عدم مسئولیت این فرد در قبال رفتارها روی شما سنگینی می کند و در این فرآیند به زندگی شما آسیب می رسد.
شکل گیری نزاع های فردی و گروهی
دعواهای دسته جمعی معمولا از سر عرقی که افراد به گروه دارند شکل می گیرد و برای اثبات وفاداری به دوستان انجام می شود. به دلیل عشق بیش از حد به گروهی که به آن تعلق دارند گروه های دیگر با دیدگاه های متفاوت را دشمن فرض می کنند و این دیدگاه که برنده در دعوا بزرگترین امتیاز گروهی را می گیرد اقدام به نزاع می کنند. به طوری که گروه های زیادی برای برنده شدن با هم رقابت می کنند تا عظمت خود را به دیگران بشناسانند.
کلام آخر:
نوجوان دوستاني را انتخاب مي كند كه از نظر علايق، ارزش ها، باورها و نگرش ها همانند او باشند و از نظر رفتار و سرگرمي هاي اوقات فراغت و نگرش نسبت به مدرسه و پيشرفت تحصيلي با وي همانند باشند. معيار اصلي انتخاب دوست در دوره نوجواني صميميت و وفاداري او است. بر پايه همين معيارهاي صميميت و گفت و گوهاي خصوصي با دوستان، نوجوان مي تواند خود را بشناسد و هويت خود را كشف كند.
آنچه مسلم است این است که نمی توان از گروه همسالان اجتناب کرد. اگر کودکی صرفا به دلیل محافظت از خود از معاشرت با همسالان خود منع شود
آنچه اتفاق می افتد تجربه استرس روانی و شکل گیری نوعی از بدبینی نسبت به جهان بیرون خواهد بود. کاری که باید انجام شود این است که از ابتدا ارزشهای اخلاقی و رفتار پسندیده اجتماعی به گونهای نهادینه شود که آن ها را برای مواجهه با دنیای بیرون تجهیز کند.
تهیه و تنظیم: آکادمی دُردانش
قوانین ارسال دیدگاه در سایت